Vladimir Putin

Hvad lavede Putin i Sovjetunionen?

Som lille dreng drømte Vladimir Putin om at blive spion og tjene fædrelandet Sovjetunionen. Drengedrømmen gik i opfyldelse i 1975, hvor han blev optaget i KGB’s rækker.

Som lille dreng drømte Vladimir Putin om at blive spion og tjene fædrelandet Sovjetunionen. Drengedrømmen gik i opfyldelse i 1975, hvor han blev optaget i KGB’s rækker.

www.kremlin.ru

Vladimir Putin slog ind på en karriere i russisk toppolitik i 1999 og har siden været både premierminister og præsident ad flere omgange. Inden Putin trådte ind på de bonede gulve, havde han i en lang årrække arbejdet for Sovjetunionens hemmelige statspoliti, KGB.

Vladimir Putin

Vladimir Putin talte flydende tysk og blev derfor sendt på hemmelig mission i Østtyskland.

© www.kremlin.ru

Ifølge Putin selv opstod interessen for spionage, da han var dreng. Det var derfor oplagt for ham at søge ind på en KGB-skole, da han afsluttede sine jurastudier i 1975. Efter en grundig oplæring arbejdede Putin med kontraspionage, og han blev senere overført til KGB’s gren med speciale i spionage i udlandet. Målet var at pleje sovjetiske interesser og indsamle politiske, tekniske og videnskabelige efterretninger.

Turen gik til Østtyskland

Fra 1985 til 1990 var Putin udstationeret i Dresden i Østtyskland, hvor han gik under dække som tolk. Hvad Putin foretog sig i Østtyskland, er omdiskuteret. Ifølge nogle kilder overvågede han blot medierne og indsamlede presseklip. Ifølge andre kilder rekrutterede han tyske spioner for KBG – og nogle mener endda, at han samarbejdede med terrorgruppen Rote Armee Fraktion.

Scene fra sovjetisk spionfilm: Sværdet og skjoldet.

Putin elskede spion-serien “Skjoldet og sværdet”, hvor en sovjetisk spion infiltrerer Nazityskland.

© SPUTNIK/Alamy Stock Photo

Spionfilm drev Putin i armene på KGB

Vladimir Putins interesse for spionage begyndte allerede i drengeårene, hvor han med stor iver slugte filmserien Skjoldet og sværdet (1968). Filmene handlede om en sovjetisk spion, der under 2. verdenskrig infiltrerer Nazityskland.

Serien fik en hel generation af drenge til at drømme om en karriere som spion og skaffede unge rekrutter til KGB. Blandt dem var Putin, som i 1975 blev optaget på en KGB-skole i Leningrad. Ifølge Putin var han især fascineret af, at “én efterretningsofficer kan afgøre tusinders skæbne”.

Under alle omstændigheder forlod Putin KGB i 1991, hvor Sovjetunionen faldt. I de efterfølgende år var han ansat som rådgiver for Sankt Petersborgs borgmester, inden han blev rekrutteret til præsident Boris Jeltsins stab. Her arbejdede han sig langsomt op i graderne, og da Jeltsin trådte tilbage i 1999, overtog Putin magten.