www.kremlin.ru
Vladimir Putin

Hvad lavede Putin i Sovjetunionen?

Som lille dreng drømte Vladimir Putin om at blive spion og tjene fædrelandet Sovjetunionen. Drengedrømmen gik i opfyldelse i 1975, hvor han blev optaget i KGB’s rækker.

Vladimir Putin slog ind på en karriere i russisk toppolitik i 1999 og har siden været både premierminister og præsident ad flere omgange. Inden Putin trådte ind på de bonede gulve, havde han i en lang årrække arbejdet for Sovjetunionens hemmelige statspoliti, KGB.

Vladimir Putin

Vladimir Putin talte flydende tysk og blev derfor sendt på hemmelig mission i Østtyskland.

© www.kremlin.ru

Ifølge Putin selv opstod interessen for spionage, da han var dreng. Det var derfor oplagt for ham at søge ind på en KGB-skole, da han afsluttede sine jurastudier i 1975. Efter en grundig oplæring arbejdede Putin med kontraspionage, og han blev senere overført til KGB’s gren med speciale i spionage i udlandet. Målet var at pleje sovjetiske interesser og indsamle politiske, tekniske og videnskabelige efterretninger.

Turen gik til Østtyskland

Fra 1985 til 1990 var Putin udstationeret i Dresden i Østtyskland, hvor han gik under dække som tolk. Hvad Putin foretog sig i Østtyskland, er omdiskuteret. Ifølge nogle kilder overvågede han blot medierne og indsamlede presseklip. Ifølge andre kilder rekrutterede han tyske spioner for KBG – og nogle mener endda, at han samarbejdede med terrorgruppen Rote Armee Fraktion.

Scene fra sovjetisk spionfilm: Sværdet og skjoldet.

Putin elskede spion-serien “Skjoldet og sværdet”, hvor en sovjetisk spion infiltrerer Nazityskland.

© SPUTNIK/Alamy Stock Photo

Spionfilm drev Putin i armene på KGB

Under alle omstændigheder forlod Putin KGB i 1991, hvor Sovjetunionen faldt. I de efterfølgende år var han ansat som rådgiver for Sankt Petersborgs borgmester, inden han blev rekrutteret til præsident Boris Jeltsins stab. Her arbejdede han sig langsomt op i graderne, og da Jeltsin trådte tilbage i 1999, overtog Putin magten.