Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Samfund - Politikere

Hvem myrdede Olof Palme: Tre teorier

Mordet på Olof Palme har beskæftiget såvel krøllede som klare hjerner. Den dag i dag er sagen uopklaret, men teorierne er stadig mange om, hvem der i virkeligheden stod bag.

Politisporet: Var det højreekstremisme?

Politiets ageren på mordnatten har fået adskillige til at mene, at der ikke var tale om almindelig uduelighed, men om en sammensværgelse af ledende politifolk, som selv stod bag mordet og nu forsøgte at sabotere opklaringen.

For teorien taler: Politiet gjorde det pærelet for gerningsmanden at undslippe.

Desuden er det senere bevist, at flere stockholmske politifolk var højreekstremister eller endog overbeviste nazister.

Imod teorien taler: En sådan sammensværgelse havde krævet i hvert fald 15-20 centralt placerede politifolk, og det ville have været svært at holde hemmeligt i det lange løb.

Ikke mindst når der – som i dette tilfælde – er udsat en dusør på 50 mio. kr. for oplysninger, som kan lede til opklaring af mordet.

Pettersson-sporet: Var det had?

Mange mener stadig, at det virkelig var Christer Pettersson, som skød Palme.

For teorien taler: Pettersson var absolut i stand til at dræbe spontant. Han havde højreekstremistiske tilbøjeligheder og var i nærheden af gerningsstedet på mordnatten.

Imod teorien taler: Pettersson kunne ikke knyttes til selve gerningsstedet eller til mordvåbnet. Desuden var han narkoman og ikke i form til at forcere de 89 stejle trappetrin på Tunnelgatan i lange spring.

FÅ HELE HISTORIEN: Læs hele artiklen om mordet på Olof Palme

Våbenhandler-sporet: Var det grådighed?

På den sidste dag i sit liv var Palme ængstelig oven på et møde med Iraks ambassadør, der klagede over, at den svenske våbenproducent Bofors bevisligt havde solgt våben til Iran.

Palme var selv involveret i en af Bofors’ langt større handler og havde sammen med Indiens regeringschef, Rajiv Gandhi, sikret Bofors en ordre til 8,4 mia. svenske kr.

Gandhis betingelse var, at Bofors ikke brugte bestikkelse. Men da Palme fik at vide, at Bofors ulovligt havde eksporteret våben til Iran, frygtede han, at virksomhedens ledelse også havde brugt bestikkelse i Indien.

Og den mistanke skulle vise sig at holde stik. Det viste sig senere, at
Bofors via velaflønnede mellemhandlere havde brugt adskillige millioner på bestikkelse.

Disse mellemhandlere kan have stået bag mordet. Palme har muligvis truet med at trække sin støtte til våbenhandlen, hvilket kan have skabt et motiv for at få ham ryddet af vejen, inden han nåede at spænde ben for milliardhandlen.

For teorien taler: Palme var i stærk affekt efter mødet med Iraks ambassadør.

Imod teorien taler: Det er ikke dokumenteret, at Bofors og mellemhandlerne kendte til Palmes vrede og skuffelse.

Læs også:

Politikere

Olof Palme: Morderen forsvandt i mørket

22 minutter
Politikere

Mahatma Gandhi - Indiens befrier

3 minutter
Spionage

CIA lærte iranerne at hade USA

20 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul