The Presidential Administration of Ukraine
Volodymyr Zelenskij

Hvordan blev Volodymyr Zelenskij præsident i Ukraine?

Volodymyr Zelenskij gik fra at spille Ukraines præsident i en TV-serie til at blive valgt til posten i virkeligheden – og knap tre år inde i hans embedsperiode blev Ukraine invaderet af Rusland.

Alles øjne var rettet mod den 44-årige Volodymyr Zelenskij, Ukraines præsident, da han den 19. februar 2022 tog ordet ved den årlige sikkerhedskonference i München.

Foran ca. 30 statsledere og 100 ministre advarede Zelenskij om en russisk invasion af Ukraine. Han havde netop besøgt en børnehave, som var blevet ramt af et russisk missil, fortalte han.

“Når et bombekrater dukker op på en legeplads, vil børnene spørge: ‘Har verden glemt fejltagelserne fra 1900-tallet?’ Jeres ligegyldighed vil gøre jer til medskyldige”, advarede Zelenskij.

“Vi lægger ikke vores våben ned. Vi vil forsvare vort land, fordi vores våben er sandheden” Volodymyr Zelenskij.

Spillede præsident på TV

Få dage efter talen gik russiske styrker ind i Ukraine. Under invasionen markerede præsidenten sig hurtigt som en samlende leder for det ukrainske folk pga. sin ukuelige modstand mod Putin.

Det lå ellers ikke i kortene, at Zelenskij en dag skulle føre Ukraine gennem en krig. Efter at have gennemført en jurauddannelse dannede han i 1997 komedie-truppen Kvartal 95, som optrådte i de tidligere Sovjet-republikker og producerede TV-shows.

Komik-talentet sikrede i 2015 Zelenskij en hovedrolle i den uhyre populære TV-serie “Folkets tjener”. Her spillede han pudsigt nok en lærer, der ved et tilfælde bliver præsident i Ukraine, da en video af hans brok over politikernes korruption går viralt.

Volodymyr Zelenskij

USA tilbød at hjælpe Zelenskij ud af landet, da Putins styrker indledte invasionen, men den ukrainske præsident afslog tilbuddet.

© The Presidential Administration of Ukraine

TV-serie blev til virkelighed

I 2018 etablerede holdet bag TV-serien et parti med Zelenskij som frontfigur og præsidentkandidat. Ifølge Zelenskij valgte han at gå ind i politik for at “bringe professionelle, ordentlige folk til magten”.

Efter nogle få måneders online-kampagne vandt Zelenskij i 2019 præsidentvalget med hele 73,2 pct. af stemmerne.

Læs også: Ukrainsk og russisk – hvad er forskellen?

Siden har Zelenskij ført sit land gennem COVID-19, og efter den russiske invasion gjorde han det gennem videoer på de sociale medier klart, at Ukraine vil kæmpe mod fjenden.

“Vi lægger ikke vores våben ned. Vi vil forsvare vort land, fordi vores våben er sandheden”, proklamerede Zelenskij i en af sine mange virale videoer.