Richard Sears in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum via Wikimedia Commons

Kennedy-familien: Vejen til Det Hvide Hus

I 1961 bliver den 43-årige John F. Kennedy USA’s præsident. På kun fire generationer har Kennedy familien via sved, sprut og spekulation arbejdet sig op fra fattige immigranter til en af de rigeste familier i USA.

Patrick Kennedy forlader et ludfattigt Irland

Den 22. april 1849 ankommer Patrick Kennedy til Boston efter flere ugers sejlads. Han er midt i 20’erne og immigreret fra Irland, hvor kartoffelpesten har skabt sult og armod.

Begge hans forældre er for længst døde, og hans storebror har overtaget familiens gård i Irland. Patrick har ikke ret mange penge på lommen, men en ven skaffer ham job som tøndemager.

Kennedy-familien tjener stort på spiritus

Efter ni år i Amerika tager koleraen livet af Patrick Kennedy, som efterlader sig kone og fire børn. Patrick J. Kennedy er den eneste søn, og han er både hårdtarbejdende og ambitiøs.

Som 14-årig får han job på havnen i Boston, og selv om lønnen er beskeden, sparer han op og investerer i en bar. Med tiden opkøber han flere barer og begynder desuden at importere whisky. Inden han runder de 30 år, er han en af byens førende forhandlere af spiritus.

Patrick J. Kennedy har et godt ry i Bostons irske immigrantmiljø, hvor han gerne hjælper de mindre privilegerede med lidt penge eller gode råd.

I 1884 konverterer han sin popularitet til en politisk karriere for det demokratiske parti. Først får han sæde i Repræsentanternes Hus, siden bliver han senator for staten Massachusetts.

Joseph P. Kennedy bliver stenrig på spekulation

Joseph P. Kennedy kommer til verden som tredje generation af Kennedy-familien i USA. Han har arvet sin fars forretningssans og bliver efter studier på Harvard-universitetet styrtende rig på blandt andet spekulation i aktier og ejendomme samt opkøb og fusionering af filmselskaber og biografkæder.

Da magasinet Fortune i 1957 offentliggør en liste over de rigeste mennesker i USA, er Joseph P. Kennedy i top-20. Hans formue bliver anslået til 200-400 millioner dollars.

Det svarer til mellem halvanden og tre milliarder dollars i dag. Der er rigeligt med penge til at føre en hel præsidentvalgkamp, hvis det en dag skulle blive aktuelt.

JFK’s far var blandt USA’s 20 rigeste mænd.

Kennedy-familien rummer ni børn og en affære

To af Bostons mest fremtrædende irsk-katolske familier bliver forenet, da Joseph P. Kennedy i 1914 gifter sig med Rose Fitzgerald. Hun er datter af Bostons borgmester, demokraten John F. Fitzgerald.

Joseph og Rose får ni børn. Det ene døbes John Fitzgerald Kennedy. JFK’s far lever en slags dobbeltliv. Ved siden af sin familie har han et længere­varende og offentligt kendt forhold til den feterede stumfilm­­­stjerne Gloria Swanson.

Et sort og uheldigt årti for Kennedy-familien

Ulykkerne regner ned over Kennedy-familien i 1940’erne. I 1941 får John F. Kennedys smukke lillesøster – Rosemary Kennedy – det hvide snit.

Hun lider af voldsomme humørsvingninger, som indgrebet skal dæmpe, men i stedet efterlader det hende i totalt hjælpeløs tilstand. Hun kan ikke engang styre sin egen vandladning.

I 1944 omkommer storebroderen Joseph, der er bombepilot, under en livsfarlig mission, han har meldt sig frivilligt til. Og i 1948 bliver søskendeflokken yderligere reduceret, da Kathleen Kennedy bliver dræbt ved et flystyrt i Frankrig, 28 år gammel.

John F. Kennedy går ind i politik

Den faldne storebror Joseph F. Kennedy var udset til at være familiens politiske fanebærer, men med hans død skubbes forventningerne over på John F. Kennedy, som indleder rejsen mod Det Hvide Hus.

I 1946 vælges han til Repræsentanternes Hus og i 1952 til Senatet. Ved præsidentvalget i 1960 besejrer han den republikanske kandidat, Richard Nixon.

John F. Kennedy er den hidtil yngste mand, som er valgt til præsident-embedet. Hele verden chokeres, da han myrdes efter knap tre år på posten.

JFK vandt stor respekt for sin koldblodige håndtering af Cubakrisen i 1962, hvor verden stod på randen af atomkrig, men USA’s “høge” fandt ham svag.

© Polfoto/Corbis