Politikere såvel som tegneserieforfattere spillede på amerikanernes frygt for en "rød invasion".

McCarthy på jagt efter kommunister

Den amerikanske senator Joseph McCarthy skaber panik i USA, da han påstår, at landet er infiltreret af kommunister. Han indleder en nådesløs jagt på venstreorienterede og sætter hundredvis af uskyldige på den sorte liste.

McCarthy bluffede sig til en politisk karriere

Politiske svindelnumre var ikke noget nyt for McCarthy, da han i 1950 første gang fremsatte sine beskyldninger om kommunistisk infiltration i den amerikanske regering. Ved sit første valg – til kredsdommer i 1939 – løj han modstanderen ældre, end han var, for at fremstille ham som gammel og udtjent.

McCarthy løj om skade i 2. verdenskrig

Da McCarthy senere overvejede at stille op til senatet, kom 2. verdenskrig i vejen. Her var McCarthy til sin store ærgrelse aldrig i livsfare, men heldigvis kunne han ved hjemkomsten fremvise et drabeligt ar på sit højre ben. Arret fremkom, da McCarthy faldt og brækkede ankelen under en af flådens traditionelle ceremonier, der gik ud på, at han skulle klatre ned ad en stige med en spand bundet om benet.

Det var en skade, som McCarthy senere lod skinne igennem var erhvervet i kamp. Han gav sig selv navnet "Tailgunner Joe", "Agterskytten Joe", en af luftens helte. I virkeligheden havde han som udstationeret i Stillehavet haft til opgave at debriefe piloter, som var hjemvendt fra bombetogter i Japan.

Download hele artiklen fra Historie 11/2013, hvor du kan læse om McCarthys kommunistjagt i USA

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også