John Mathew Smith 2001
Nelson Mandela

Nelson Mandela knuste apartheid bag tremmer

Selv ikke 27 års fængsling kunne stoppe Nelson Mandelas kamp for at frigøre Sydafrika fra apartheidstyrets lænker, og i 1994 blev han valgt som Sydafrikas første sorte præsident.

Hvem var Nelson Mandela?

Nelson Mandela blev født den 18. juli 1918 i landsbyen Mvezo i den sydøstlige del af Sydafrika.

På det tidspunkt var Sydafrika underlagt Det Britiske Imperium, som havde dannet Den Sydafrikanske Union i 1910. Den slog fast, at de sorte ikke havde stemmeret eller ret til at eje jord.

Racismen fik Nelson Mandela allerede at føle som barn, da hans far fik frataget sin titel som landsbyens høvding og konfiskeret sin formue af den magtfulde, hvide elite. Da Nelson Mandela var 10 år gammel, døde faren af en ukendt lungesygdom.

De næste år voksede Nelson Mandela op sammen med sin mor under fattige kår.

En ung Nelson Mandela

Nelson Mandela i en alder af 16 år.

© Unknown author

Takket være sin afdøde fars venskab med kongen af den sydafrikanske region Tembuland lykkedes det Nelson Mandela at komme på universitetet.

Her studerede han jura, politik og engelsk. Han blev dog bortvist et par år inde i sine studier, da han deltog i en aktion mod den elendige mad på universitetet.

Den protest blev startskuddet til Nelson Mandelas politiske karriere i ANC, Den Afrikanske Nationalkongres, der var blevet dannet i 1912 som modtræk til Den Sydafrikanske Union.

Hvad kæmpede Nelson Mandela for?

Massakre får Mandela til at ty til vold

I 1948 indførte den hvide minoritet et apartheidstyre. Apartheid betyder “adskillelse”, og styret betød, at raceadskillelsen i Sydafrika blev sat i system.

Nelson Mandela kæmpede indædt mod de racistiske love. I 1949 blev han udnævnt som en af ANC’s ledere og organiserede bl.a. en årelang ulydighedskampagne, der var inspireret af forbilledet Mahatma Gandhis ikke-voldelige aktioner i Indien.

Da politiet i 1960 skød og dræbte 69 sorte mennesker i byen Sharpeville, ændrede Nelson Mandela taktik. Nu gik han ind for sabotage mod regimet.

De hvides brutalitet mod de sorte havde ikke givet ANC andet valg end at bekæmpe volden med vold. Som Nelson Mandela selv formulerede det: “Det vilde bæsts angreb kan ikke afværges med bare næver”.

Hvorfor kom Nelson Mandela i fængsel?

27 års fængsel gør Mandela mild

I 1962 blev den 44-årige Nelson Mandela arresteret og idømt fem års fængsel for sabotage ved Sydafrikas højesteret. Tre år senere blev dommen omstødt til livsvarigt fængsel. Under retssagen holdt Nelson Mandela en af sine mest ikoniske taler:

“Jeg har hyldet idealet om et demokratisk og frit samfund, hvor alle mennesker lever sammen i harmoni og med lige muligheder. Det er et ideal, jeg håber at leve for og at opnå. Men om nødvendigt er jeg parat til at dø for det”.

Med fangenummeret 466/64 på ryggen blev Nelson Mandela ført ind i en lille celle på fængselsøen Robben Island – afskåret fra sin hustru, Winnie Mandela, sine børn og sine kampfæller.

Nelson Mandelas fængselscelle på Robben Island

Nelson Mandelas fængselscelle på Robben Island var blot fem kvadratmeter stor og bestod af et bord, en toiletspand og nogle tæpper. Under disse kummerlige forhold tilbragte Mandela 18 år af sit liv.

© Paul Mannix/Flickr

Opholdet på Robben Island varede i 18 år. Derefter blev Nelson Mandela overført først til Pollsmoor-fængslet i Cape Town og i 1988 til sit sidste fængsel, Victor Verster, lidt uden for byen.

I stedet for at blive forhærdet og bitter af den lidelse, som fængslet påførte ham, fandt Nelson Mandela frem til en åndelig styrke og en stor medlidenhed med de fjender, han tidligere havde bekæmpet med bomber og kugler.

Hans medmenneskelighed overvandt selv flere af fangevogterne i fængslet, som blev gode venner med Nelson Mandela under fængselsopholdet.

VIDEO: Nelson Mandela taler til den sydafrikanske befolkning

Nelson Mandelas første tale til Sydafrikas befolkning efter sin løsladelse i 1990.

Hvornår blev Nelson Mandela præsident?

Får Nobels fredspris efter løsladelse

Den 1. februar 1990 annullerede Sydafrikas sidste hvide præsident, F.W. de Klerk, forbuddet mod ANC og benådede Nelson Mandela betingelsesløst.

Efter 27 års fangenskab var Nelson Mandela igen en fri mand.

I 1993 forhandlede de Klerk og Nelson Mandela sig frem til en midlertidig forfatning, der bl.a. betød, at der skulle afholdes valg med stemmeret for alle over 18 år. Dette blev det sidste søm i kisten for apartheidstyrets magt.

Afskaffelsen af apartheid udløste samme år Nobels fredspris til Nelson Mandela og F.W. de Klerk, og i 1994 blev Nelson Mandela valgt til Sydafrikas første sorte præsident i en alder af 75 år.

Nelson Mandela var præsident frem til 1999. I den periode sørgede han for at øge velstanden, retssikkerheden og de generelle levevilkår for den sorte majoritet i Sydafrika.

Hvornår døde Nelson Mandela?

Sydafrika har stadig ulighed

Nelson Mandela trak sig tilbage som præsident i 1999 og senere helt som offentlig person.

I 2011 blev Nelson Mandela indlagt på hospitalet med alvorligt skrantende helbred. To år senere fik sygdom bugt med Nelson Mandela, og han døde på hospitalet i Johannesburg, 95 år gammel.

Hans indflydelse lever dog stadig videre i Sydafrika, der på trods af apartheidstyrets ophævelse stadig kæmper for et retfærdigt samfund på tværs af hudfarver.

Sydafrika hører stadig til blandt de mest ulige samfund i verden ifølge internationale statistikker.

Hele 64 procent af den sorte befolkning lever stadig i fattigdom, mens det samme blot gælder for én procent af de hvide.