Michael Evans, 1982 (NARA/Reagan Library)
Foto af præsident Ronald Reagan

Ronald Reagan gav Sovjetunionen dødsstødet

Ronald Reagan blev kaldt for “et lallende fjols”, da han tiltrådte som USA’s præsident i 1981. Men den forhenværende skuespiller var med til at trække Jerntæppet væk under Europa og gøre en ende på den kolde krig.

Hvem var Ronald Reagan?

Ronald Reagan var USA’s 40. præsident fra 1981 til 1989.

Da han trådte ind i Det Hvide Hus, blev den tidligere Hollywood-skuespiller latterliggjort i både USA og Europa, hvor særligt venstrefløjen omtalte den republikanske politiker som “et lallende fjols” og “en skydegal cowboy”.

I dag er holdningen til Ronald Reagan langt mere nuanceret.

Hans hårde linje over for Sovjetunionen medførte en nedrustningsaftale, der resulterede i Murens fald i 1989 og kommunismens endeligt i Europa.

Det lå dog ikke i kortene, at Ronald Reagan skulle blive en af de mest ikoniske amerikanske præsidenter i det 20. århundrede.

En fattig dreng fra Midtvesten

Ronald Reagan blev født i Tampico, Illinois, i 1911. Pengene var få, og familien flyttede meget rundt. Da Ronald Reagan var ni år gammel, havde han allerede levet syv forskellige steder.

Hans far arbejdede som skosælger og var alkoholiker. Som barn fandt Ronald Reagan på et tidspunkt sin far døddrukken i sneen foran huset og måtte slæbe den tunge mand ind i varmen. Fra det tidspunkt var Ronald Reagan de facto manden i huset.

Som ung fik Ronald Reagan job som sportskommentator hos WHO Radio i Des Moines, Iowa. I 1937 rejste han til Californien for at kommentere en Chicago Cubs-kamp for radioen, og under opholdet så han sit snit til at komme til audition i Hollywood.

Dette blev startskuddet til en karriere inden for film og TV, som ad omveje banede vejen ind til Det Hvide Hus.

Ronald Reagan som skuespiller

Fra B-filmstjerne til formand

De næste 25 år tilbragte Ronald Reagan foran kameraet som skuespiller i 52 film.

Hans store gennembrud kom med filmen “Knute Rockne: All American” fra 1940, hvor han spillede footballspilleren George Gipp.

Ronald Reagan opnåede aldrig den store succes som skuespiller og kaldte sig selv for “B-filmenes svar på Errol Flynn”.

Men i slutningen af 1940’erne fandt han sin rette plads i Hollywoods hierarki som formand for filmskuespillernes fagforening – Screen Actors Guild. Her kæmpede han særligt for at dæmme op for den påståede kommunistiske indflydelse i Hollywood.

Ronald Reagan som skuespiller i 1940

Ronald Reagan medvirkede i 52 film, inden han skiftede Hollywood ud med et liv i politik i 1960’erne. Hans mest ikoniske rolle er som footballspilleren George Gipp i filmen “Knute Rockne: All American” fra 1940.

© Wikimedia Commons

Ronald Reagans arbejde som formand for Screen Actors Guild tog al hans tid, og i 1948 sagde hans første kone, Jane Wyman, stop og lod sig skille. De fik tre børn sammen, hvoraf det ene desværre døde ved fødslen.

Fire år senere mødte Ronald Reagan skuespilleren Nancy Davis, og de blev gift den 4. marts 1952. Sammen fik de to børn.

Præsident Ronald Regan og førstedame Nancy Reagan

Ronald Reagan var gift med Nancy Reagan i 52 år. Nancy Reagan var selv oprindeligt skuespiller, og som førstedame blev hun særligt kendt for at starte kampagnen “Just Say No” mod stoffer.

© Shutterstock

På dette tidspunkt havde Ronald Reagan erstattet filmrollerne med en fast tjans som TV-vært for virksomheden General Electric.

Her fik han for alvor forfinet de talegaver, der senere skulle bringe ham helt til tops i amerikansk politik.

Hvornår blev Ronald Reagan præsident?

Reagan var alderspræsident

Ronald Reagan blev valgt som USA’s præsident i 1980. Den forhenværende skuespiller var 69 år gammel og på det tidspunkt den ældste person til at blive valgt som USA’s præsident.

Vejen til Det Hvide Hus startede for alvor i 1964. Her fik Ronald Reagan sit politiske gennembrud, da han holdt en tale på TV for den republikanske præsidentkandidat, Barry Goldwater.

Den forhenværende skuespiller blev efterfølgende kørt i stilling som de konservative republikaneres nye håb, og i 1966 vandt Ronald Reagan guvernørvalget i Californien.

Ronald Reagan var guvernør for USA’s folkerigeste stat i otte år, men ambitionerne rakte til mere.

I 1968 og 1976 stillede han op som republikanernes kandidat til præsidentvalget, dog uden at vinde nogen af nomineringerne.

Først fire år senere blev han valgt som præsidentkandidat for republikanerne, og i 1981 startede hans embedsperiode som USA’s præsident.

Komikeren Bob Hope spurgte engang Ronald Reagan, hvordan det var at være præsident og sidde i Det Ovale Værelse. Reagan svarede: “Well, det er ikke meget anderledes end at være skuespiller, bortset fra at jeg også skal skrive manuskriptet”.

Manuskriptet syntes klart fra starten.

Som den første præsident siden 1930’ernes New Deal havde Reagan som primært mål at afvikle velfærdsstaten.

Hans økonomiske politik, der blev kaldt “reaganomics”, bestod bl.a. af store skattenedsættelser og beskæring af de offentlige udgifter. Udenrigspolitisk blev han særlig berømt for sin indædte modstand mod kommunismen og sin hårde linje over for særligt Sovjetunionen.

I 1986 stod Ronald Reagan over for sin største politiske krise, da det blev afsløret, at USA havde solgt våben til Iran, selvom der var en våbenembargo mod landet.

Den officielle forklaring lød, at USA forsøgte at øge chancerne for at få frigivet en gruppe amerikanske gidsler, som terrorister holdt fanget i Libanon.

I virkeligheden blev indtægterne fra våbensalget i al hemmelighed brugt til at støtte oprørsgruppen Contras i Nicaragua, hvis mål var at vælte det daværende styre i landet.

Bedre gik det, da Ronald Reagan holdt sin nu ikoniske tale ved Berlinmuren den 12. juni 1987.

I en kulmination på USA’s nådesløse opgør med Sovjetunionen ytrede Reagan de nu berømte ord: “Hr. Gorbatjov, riv denne mur ned”.

To år senere fik Ronald Reagan sin vilje, da Muren faldt, og Jerntæppet gennem Europa blev rullet tilbage.

VIDEO: Ikonisk citat var nær aldrig blevet udtrykt.

“Hr. Gorbatjov, riv denne mur ned!” tordnede Ronald Reagan fra Brandenburger Tor i Berlin den 12. juni 1987 henvendt til den sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov. Men den berømte opfordring var faktisk tæt på aldrig at blive nævnt i talen. Flere rådgivere havde frarådet Ronald Reagan at bruge den ikoniske sætning i sin tale, da de frygtede, at det ville blive opfattet som unødigt provokerende på et tidspunkt, hvor Sovjetunionen oplevede positive forandringer set med amerikanske øjne.

Ronald Reagan efter præsidentperioden

Alzheimer blev Reagans undergang

Da Ronald Reagan afsluttede sin anden præsidentperiode i 1989, trak han sig tilbage til sit hjem i den rige Los Angeles-bydel Bel Air. Men pensionisttilværelsens glade dage varede ikke længe.

I august 1994 blev Ronald Reagan diagnosticeret med alzheimer, og den 5. november skrev den tidligere præsident et brev til hele nationen om sin sygdom.

Ronald Reagan døde den 5. juni 2004 af lungebetændelse, som var forværret af alzheimer. I kølvandet på hans død væltede det ind med kondolencer fra verdens statsledere.

Den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, sagde bl.a.: “Det er en trist dag i USA’s levetid. Ronald Reagan efterlader sig en nation, han genoprettede, og en verden, han reddede”.

Ronald Reagan var berømt for sin humor og sin klare kommunikation til det amerikanske folk som landets leder. Privat vidste få dog, hvad der gemte sig bag smilet.

Som historikeren Edmund Morris udtalte det i forbindelse med udgivelsen af en biografi om Ronald Reagan, var den tidligere præsident en gåde for de fleste:

“Han er et af de mest gådefulde mennesker, der har levet. Jeg forstår stadig ikke personen Ronald Reagan. Ingen forstår Ronald Reagan. Selv Nancy, hans hustru gennem et helt liv, har betroet mig, at hun inderst inde er i tvivl om, hvem han egentlig er”.