Stalins grusomhed skyldtes hjernesygdom
Hidtil hemmeligholdte notater skrevet af Stalins læge afslører, at diktatoren led af åreforkalkning i hjernen. Sygdommen kan forklare Stalins paranoide adfærd.
En svær åreforkalkning i hjernen var årsagen til, at det tidligere Sovjetunionens diktator Josef Stalin med årene blev stadigt mere paranoid og grusom. Det mente en af de læger – Aleksandr Myasnikov – der tilså Stalin i hans sidste timer, og som var med til at obducere diktatorens lig.
Obduktionen afslørede, at Stalin i en årrække havde lidt under en stadigt sværere åreforkalkning af arterierne i hjernen. Ifølge Myasnikov var det sandsynligt, at sygdommen havde forværret Stalins i forvejen dårlige sider:
“Landet blev kort sagt ledet af en syg mand”, konkluderede lægen i sin dagbog, hvoraf dele netop er blevet trykt af den russiske avis Moskovskij Komsomolet.
Stalin døde den 5. marts 1953 efter en massiv hjerneblødning. De sidste 15 år af hans styre var præget af brutale deportationer af hele befolkningsgrupper og Stalins frygt for sammensværgelser.
Efter Aleksandr Myasnikovs død blev hans dagbog beslaglagt af KGB, og først for nylig fandt lægens familie dagbogen i statsarkiverne.
Uddrag fra Myasnikovs dagbog
“Jeg mener, Stalins grusomhed og mistænksomhed, hans frygt for fjender såvel som hans ekstreme stædighed i høj grad skyldtes åreforkalkningen i hjernearterierne. Landet blev kort sagt ledet af en syg mand”.
“Stalin har sandsynligvis mistet sin sans for godt og ondt, sundt og farligt, tilladeligt og utilladeligt, ven og fjende”.
“Sygdommen forstærker karaktertræk, så en vred person bliver ond og en lettere mistænksom person bliver paranoid”.