Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Samfund - Politikere

Stalins grusomhed skyldtes hjernesygdom

Hidtil hemmeligholdte notater skrevet af Stalins læge afslører, at diktatoren led af åreforkalkning i hjernen. Sygdommen kan forklare Stalins paranoide adfærd.

En svær åreforkalkning i hjernen var årsagen til, at det tidligere Sovjetunionens diktator Josef Stalin med årene blev stadigt mere paranoid og grusom. Det mente en af de læger – Aleksandr Myasnikov – der tilså Stalin i hans sidste timer, og som var med til at obducere diktatorens lig.

Obduktionen afslørede, at Stalin i en årrække havde lidt under en stadigt sværere åreforkalkning af arterierne i hjernen. Ifølge Myasnikov var det sandsynligt, at sygdommen havde forværret Stalins i forvejen dårlige sider:

“Landet blev kort sagt ledet af en syg mand”, konkluderede lægen i sin dagbog, hvoraf dele netop er blevet trykt af den russiske avis Moskovskij Komsomolet.

Stalin døde den 5. marts 1953 efter en massiv hjerneblødning. De sidste 15 år af hans styre var præget af brutale deportationer af hele befolkningsgrupper og Stalins frygt for sammensværgelser.

Efter Aleksandr Myasnikovs død blev hans dagbog beslaglagt af KGB, og først for nylig fandt lægens familie dagbogen i statsarkiverne.

I 1940 beordrede Stalin ca. 4.000 tilfangetagne polske officerer skudt i den såkaldte Katyn-massakre. I hjemlandet lod han millioner deportere eller henrette­ af frygt for sammensværgelser og oprør.

Uddrag fra Myasnikovs dagbog

“Jeg mener, Stalins grusomhed­ og mistænksomhed, hans frygt for fjender såvel som hans ekstreme stædighed i høj grad skyldtes­ åreforkalkningen i hjernearterierne. Landet blev kort sagt ledet af en syg mand”.

“Stalin har sandsynligvis mistet sin sans for godt og ondt, sundt og farligt, tilladeligt­ og utilladeligt, ven og fjende”.

“Sygdommen forstærker karaktertræk, så en vred person bliver ond og en lettere mistænksom person bliver paranoid”.

Læs også:

Politikere

12 udødelige citater

7 minutter
Politikere

Stalin myrdede Lenin

2 minutter
Politikere

Stalins død startede livsfarligt magtspil i Kreml

17 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul