Den tyske livlæge Johann Friedrich Struensee - her i Mads Mikkelsens skikkelse - regerede Danmark i 16 måneder og reformerede landet. Men danskerne var ikke klar til den tyske læges ideer, som mødte voldsom modstand.

Struensee stod bag 2000 love

Christian 7.'s livlæge ændrede hurtigt Danmark til en stat efter oplysningstidens idealer. Men danskerne var ikke rede til at ændre deres land.

Struensee reformerede på 16 måneder Danmark til ukendelighed mellem 1770 og 1772. Han havde intentioner om at skabe et bedre samfund bygget på fornuft i stedet for traditioner og rang, men den tidligere læge – nu Danmarks diktator – fór for hurtigt frem, og projektet endte i en katastrofe.

I månederne som den sindslidende Christian 7.s nærmeste rådgiver fik Struensee gennemført næsten 2.000 love, der skulle forbedre samfundet.

Struensee forsøgte at ensrette og effektivisere staten. Hele samfundet skulle spare, og traditioner, der fx gav adelens uduelige sønner poster i embeds-værket, blev afskaffet. Også hans rets- og socialpolitik var langt forud for sin tid. Struensee oprettede en hittebarnsanstalt, tillod skilsmisse og gjorde sex uden for ægteskabet lovligt. Blandt meget andet.

Men Struensee havde intet blik for psykologiske og kulturelle konsekvenser af lovene. De fik ikke tid til at virke, og hans ideer mødte voldsom modstand i alle samfundslag. Trods alle gode hensigter.

-----------

Læs meget mere om Struensee og hans forhold til Caroline Mathilde og Christian 7.

Download Histories store artikel "Tysk læge bliver Danmarks dikator" i PDF ved at klikke på knappen nedenfor. Det kræver blot, at du registrerer dig som bruger på sitet. Det er gratis og tager et øjeblik.

Måske er du interesseret i...

Læs også