Israel Antiquities Authority

Blodigt græsk slag bekræfter bibelsk myte

Fundet af forkullet tømmer og masser af våben vidner om jødernes store sejr for 2.100 år siden.

Ruinen af et lille fort fra 100-tallet f.Kr. bekræfter en central del af Biblen, mener israelsk forskere. I en pressemeddelelse forklarer de israelske antikvitetsmyndigheder:

“Vi har fundet et fort, der var del af en befæstet linje, som blev opført af græske hærførere for at forsvare den store hellenistiske by Maresha”.

Maresha lå 45 km sydvest for Jerusalem, og uheldigvis for byens græske indbyggere lader forsvarsværket ikke til at have hjulpet dem. I ruinerne fandt arkæologer forkullet tømmer fra et flere meter højt tårn samt masser af våben og projektiler, som fjendens stenslynger har beskudt de græske tropper med.

© Israel Antiquities Authority

Sejr fejres under jødernes hanukkah

Fortet blev formentlig opført under Antiochos 4. – den græske konge, som regerede Seleukideriget fra 175 til 164 f.Kr. Nutidens Israel var en del af hans imperium, men kongen skabte sig mange fjender ved at beslaglægge jødernes tempel i Jerusalem og forvandle det til en helligdom til ære for guden Zeus.

Omkring år 168 f.Kr. gjorde jøderne oprør, og fire år senere lykkedes det dem at befri Jerusalem. Her genindviede de templet til Gud – en begivenhed, som siden er blevet fejret under den såkaldte hanukkah, der falder sammen med kristendommens jul.

Oprøret mod Antiochos 4. af Seleukideriget omtales også i katolske og ortodokse landes udgaver af Det gamle testamente.

Læs også: Olympens 12 græske guder styrede Grækenland