Cargo Cult: Gud er en død amerikansk soldat

På en isoleret stillehavsø tror de indfødte, at en afdød, amerikansk soldat fra 2. verdenskrig vil genopstå i øens hellige vulkan og overøse dem med vestlig velstand. Velkommen til Cargo Cult.

Et fly af græs og pinde i størrelsen 1:1 skal få gavmild amerikansk soldat til at genopstå.

Hvert år den 15. februar udspiller der sig et syn for guder på Stillehavsøen Tanna Island i Republikken Vanuatu.

Her marcherer en gruppe mennesker rundt i snorlige rækker iført amerikanske militærbukser, hjemmelavede bambusrifler og bogstaverne “U.S.A” malet på brystkassen.

Mens nogle af de indfødte kaster sig ud i religiøs dans, begiver andre sig over på øens hjemmelavede landingsbane for at lægge sidste hånd på et fly i størrelsen 1:1 - bygget udelukkende af græs og pinde.

Hele optrinnet foregår ved øens hellige vulkan Yasur, hvor en afdød amerikansk soldat ved navn John Frum ifølge sagnet en dag vil genopstå og overøse sine tilbedere med materielle goder fra vesten.

Video

For Cargo Cult kunne Hitler være en papegøje i junglen

For at forstå, hvorfor indbyggerne på Tanna Island tilbeder en afdød, amerikansk soldat, skal vi tilbage til 2. verdenskrig.

Indtil slutningen af 1930’erne havde de indfødte aldrig set skyggen af vestlig civilisation.

Og med knap 1800 kilometer ind til Australiens østkyst, kunne Hitler lige så godt være navnet på en papegøje i junglen.

Alt det ændrede sig, da USA besluttede sig for at lave militærbaser på flere af de små, isolerede øer i Stillehavet - herunder altså også Tanna Island.

Forsyninger i form af tøj, telte, dåsemad og våben blev fløjet eller sejlet ind til de amerikanske soldater på øerne, og de delte rundhåndet ud af varerne til øboerne.

De indfødte havde aldrig oplevet så megen rigdom, og for dem blev den eftertragtede “cargo” (last på eng., red.) et tegn på guddommelig indgriben igangsat af deres afdøde forfædre.

Radioudstyr udskåret i træ

Da amerikanerne forlod militærbaserne på de isolerede stillehavsøer efter afslutningen på 2. verdenskrig, stoppede forsyningerne fra oven også.

For at få de hvide mænd til at vende tilbage med de eftertragtede varer begyndte de indfødte på øerne at efterligne de aktiviteter, som de havde set soldaterne udøve i deres tid på øen.

De byggede flyvepladser med kontroltårne, der blev bemandet med flyveledere, som benyttede radioudstyr udskåret i træ og antændte bål som signallys.

Bønner fra Cargo Cult preller af på vulkangud

Det er usikkert, hvor mange Cargo Cult, der har eksisteret på de isolerede stillehavsøer gennem tiden.

Sikkert er det dog, at den mærkværdige religion er så godt som uddød i dag.

Kun på øen Tanna Island eksisterer Cargo Cult stadigvæk. I mere end 70 år har de bedt til, at deres gud vil vende tilbage fra øens vulkan og bringe vestlig velstand tilbage til befolkningen.

Indtil videre er deres bønner ikke blevet hørt.