Forsker: Jesus levede ikke i cølibat

Blækket på omstridt papyrus beviser, at dokumentet er ægte, og at Jesus derfor formentlig var en gift mand.

Papyrussen blev vist frem for offentligheden i 2012 og er på størrelse med et visitkort.

Blæk afslører ægthed

Sandheden om en papyrusrulle, der påstår, at Jesus var gift, er nu endelig ved at se dagens lys. Forskere fra Columbias universitet har undersøgt blækket på papyrusrullen og har fundet frem til, at rullen meget sandsynligt er ægte.

Papyrussen bliver kaldt 'Evangeliet om Jesu hustru' og indeholder ordene: "Jesus sagde til dem, 'Min kone" og senere i teksten står navnet "Maria", som forskere mener må være Maria Magdalene. Siden 2012 har forskere diskuteret, hvorvidt papyrussen er ægte, og om de kan konkludere, at Jesus slet ikke levede i cølibat, men i stedet var en gift mand.

Papyrus er mindst 1.200 år

Det mener forskerne fra Columbias universitet godt, de kan. For den nye test af blækket fra papyrussen viser, at forfatteren må have skrevet evangeliet mellem det 6.-9. århundrede.

Undersøgelsen bliver bakket op af en kulstof 14-datering af papyrussen i 2014, der også placerer rullen i det tidsrum. Teksten er skrevet på koptisk, et oldegyptisk sprog, der fra 800-tallet langsomt blev overtaget af arabisk. Forskerne ved Columbias universitet er stadig i gang med undersøgelserne af papyrussen og vil senere afsløre mere om deres undersøgelse. De vil også give uddybene svar på, hvorfor papyrussen er ægte.

Papyrus kom fra anonym kilde

Diskussionen om, hvorvidt papyrussen, der er på størrelse med et visitkort, er ægte, begyndte allerede i 2012, da forsker fra Havards universitet Karen King for første gang præsenterede oldtidsdokumentet. King modtog papyrussen fra en anonym kilde, der hævder at have købt den i 1999 af en mand ved navn Hans-Ulrich Laukamp, der tilbage i 1963 købte den i Østtyskland. Men Laukamps familie mener dog ikke, at han nogensinde har ejet en papyrus.

Maria Magdalene så Jesus genopstandelse

Kvinden, som ifølge forskere, står nævnt i papyrussen er Maria Magdalene, som var blandt de første, der så Jesu opstandelse. I følge Johannesevangeliet genkendte hun ikke Jesus, før han kaldte hende ved navn. Derefter fik hun til opgave at fortælle de tolv apostle, at Jesus var genopstået. Det gav hende tilnavnet "apostel til apostlene".