Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hellig knogle stammer ikke fra en af Jesu apostle

I mere end 1.500 år har munke i Rom troet, at de vågede over resterne af apostlen Jakob den Yngre, der måske var Jesu bror.

Museo del Prado

En undersøgelse af et fragment af en lårbensknogle fra et menneske har vist, at Santi Apostoli-kirken i Rom alligevel ikke har de jordiske rester af Jakob den Yngre – en af Jesu disciple. Undersøgelsen blev foretaget af den danske kemiprofessor Kaare Lund Rasmussen i samarbejde med en række europæiske universiteter.

Munkene henvendte sig selv til Lund Rasmussen for at få hans hjælp til at opklare, hvorvidt kirken var i besiddelse af knoglefragmenter fra to af Jesu apostle: Jakob den Yngre og Filip. Jakob betragtes af nogle kristne som en bror til Jesus.

Visse kristne regner Jakob den Yngre for at have været bror til Jesus.

© Museo del Prado

Knoglerne var endt i Santi Apostoli-kirken i midten af det første årtusind e.Kr. Det var i den periode ganske almindeligt, at de kristne martyrers grave blev åbnet og knoglerne fragtet til andre kirker, hvor de blev tilbedt.

Munkene i Rom har angiveligt apostlen Filips fod, som var for porøs til at blive undersøgt. De jordiske rester af Jakob den Yngre – et stykke af et lårben – kunne derimod dateres.

Knoglen tilhørte en tidlig kristen

Men Kaare Lund Rasmussen måtte skuffe munkene. Ifølge en kulstof-14-datering viste lårbenet sig at stamme fra en person, som levede mellem 214 og 340 e.Kr. Den bibelske Jakob menes at være død i år 62 e.Kr.

Kulstof-14-datering afslørede sandheden

Apostlene var med til den sidste nadver

Leonardo da Vincis berømte maleri viser begivenheden, hvor Jesus fortæller de 12 disciple, at han snart skal dø.

Web Gallery of Art & Shutterstock

Herrens bror

Jakob den Yngre ses til venstre på Leonardo da Vincis “Den sidste nadver”. Af nogle kristne regnes han for at have været enten bror eller fætter til Jesus.

Web Gallery of Art, Kaare Lund Rasmussen/SDU & Shutterstock

Jesus sidder i midten

På maleriet sidder Jesus i midten. Han har netop fortalt sine nærmeste, at en af dem vil forråde ham.

Web Gallery of Art & Shutterstock

Fodens ejermand

Ude i højre side af maleriet sidder Filip. Om det er hans fod, munkene i Santi Apostoli-kirken har, er fortsat uklart. Foden er for porøs til at kunne dateres, uden at den bliver ødelagt.

Web Gallery of Art, Kaare Lund Rasmussen/SDU & Shutterstock

“Selvom relikviet ikke stammer fra Sankt Jakob den Yngre, kaster det lys over den tidlige kristendoms historie”, forklarer Kaare Lund Rasmussen ifølge net-mediet EurekAlert og fortsætter:

“Vi regner det for sandsynligt, at dem, som fragtede lårbensfragmentet til Santi Apostoli, troede, at det tilhørte Jakob den Yngre. De må have taget det fra en kristen grav, så det har tilhørt en tidlig kristen, apostel eller ej”.

Læs også:

Religionshistorie

Taler 800 år gammel helgenmyte sandt?

3 minutter
Religionshistorie

Europa frygtede (den) Satans gaffel

14 minutter
Kulturpersonligheder

Tycho Brahe var fyldt med guld

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul