Hellig knogle stammer ikke fra en af Jesu apostle

I mere end 1.500 år har munke i Rom troet, at de vågede over resterne af apostlen Jakob den Yngre, der måske var Jesu bror.

I mere end 1.500 år har munke i Rom troet, at de vågede over resterne af apostlen Jakob den Yngre, der måske var Jesu bror.

Museo del Prado

En undersøgelse af et fragment af en lårbensknogle fra et menneske har vist, at Santi Apostoli-kirken i Rom alligevel ikke har de jordiske rester af Jakob den Yngre – en af Jesu disciple. Undersøgelsen blev foretaget af den danske kemiprofessor Kaare Lund Rasmussen i samarbejde med en række europæiske universiteter.

Munkene henvendte sig selv til Lund Rasmussen for at få hans hjælp til at opklare, hvorvidt kirken var i besiddelse af knoglefragmenter fra to af Jesu apostle: Jakob den Yngre og Filip. Jakob betragtes af nogle kristne som en bror til Jesus.

Visse kristne regner Jakob den Yngre for at have været bror til Jesus.

© Museo del Prado

Knoglerne var endt i Santi Apostoli-kirken i midten af det første årtusind e.Kr. Det var i den periode ganske almindeligt, at de kristne martyrers grave blev åbnet og knoglerne fragtet til andre kirker, hvor de blev tilbedt.

Munkene i Rom har angiveligt apostlen Filips fod, som var for porøs til at blive undersøgt. De jordiske rester af Jakob den Yngre – et stykke af et lårben – kunne derimod dateres.

Knoglen tilhørte en tidlig kristen

Men Kaare Lund Rasmussen måtte skuffe munkene. Ifølge en kulstof-14-datering viste lårbenet sig at stamme fra en person, som levede mellem 214 og 340 e.Kr. Den bibelske Jakob menes at være død i år 62 e.Kr.

Kulstof-14-datering afslørede sandheden

“Selvom relikviet ikke stammer fra Sankt Jakob den Yngre, kaster det lys over den tidlige kristendoms historie”, forklarer Kaare Lund Rasmussen ifølge net-mediet EurekAlert og fortsætter:

“Vi regner det for sandsynligt, at dem, som fragtede lårbensfragmentet til Santi Apostoli, troede, at det tilhørte Jakob den Yngre. De må have taget det fra en kristen grav, så det har tilhørt en tidlig kristen, apostel eller ej”.