Set udefra gør det store, grå hus i gaden Oudezijds Voorburgwal ved bredden af én af Amsterdams kanaler ikke meget væsen af sig. Med sin strenge facade og de spidse gavle er huset let genkendeligt som ét af byens mange købmandshuse fra 1600-tallet.
Men for den besøgende, som bevæger sig op ad de mange trapper til husets tredjesal, venter et storslået syn. Her breder et kirkerum – komplet med alter, orgel og pulpitur – sig over husets tre øverste etager.
Indretningen har passende givet huset tilnavnet Ons’ Lieve Heer op Solder, Vorherre på Loftet. Husets usædvanlige indretning skyldes ikke en tidligere ejers fikse idé. For købmanden Jan Hartman, som i 1662 anlagde kirken, var sagen dødelig alvor.
Protestanternes opgør med paven og den katolske kirke, reformationen, var langt og blodigt i Nederlandene. I Amsterdam smed protestanterne i 1578 det katolske byråd på porten og overtog ledelsen.
Protestanterne ændrede navnene på Amsterdams kirker og indviede dem som protestantiske bedesteder. Katolikker måtte fortsat bo i byen, så længe de ikke praktiserede deres tro offentligt ved fx at samles til gudstjeneste.
Den, som trodsede forbuddet, risikerede forvisning. Amsterdams katolikker samledes derfor i hemmelighed i de såkaldte schuilkerken – skjulte kirker.