Hinduisme er verdens tredjestørste religion målt på antallet af tilhængere, kun overgået af islam og kristendom.
Hinduismen bliver derfor altid nævnt som én af de fem verdensreligioner sammen med islam, jødedom, kristendom og buddhisme.
Udover dens størrelse er der dog ikke meget, hinduismen har til fælles med de øvrige verdensreligioner.
Her kan du blive klogere på religiøse praksisser inden for hinduismen og lære otte af de vigtigste hinduistiske guder nærmere at kende.
- En mangfoldig religion
- Karma, samsara og moksha: Den hinduistiske vej til frelse
- Hvordan praktiseres hinduismen?
- Nedskrevet af arierne
- Purusha-hymnen introducerede kastesystemet
- Flydende overgang fra vedisk religion til hinduisme
- Hvor mange guder er der inden for hinduismen?
- Otte vigtige hinduistiske guder
En mangfoldig religion
Mens kristne eller muslimer verden over tror på den samme gud, læser den samme bog og deltager i de samme ritualer, er hinduer snarere forbundet af etnicitet end af religiøs praksis.
Der er nemlig ingen universelle ritualer og dogmer inden for hinduismen, ligesom der ikke er én gud eller én stifter af religionen.
Hinduismen er en mangfoldig religion, der dækker over en lang række guder, ritualer og trosforestillinger. Fælles for dem er, at de er udsprunget af de gamle vediske skrifter.
Herunder har vedaerne og upanishaderne haft særlig stor betydning.
I vedaerne og upanishaderne bliver centrale hinduistiske trosforestillinger introduceret i levende fortællinger om verdens begyndelse og ende, om gudernes vrede og straf og om menneskenes rolle i det kaos, de er født ind i.
Karma, samsara og moksha: Den hinduistiske vej til frelse
De mest centrale hinduistiske trosforestillinger er idéerne om samsara og karma.
Inden for hinduismen tror man på genfødsel eller reinkarnation som en del af det livshjul, der kaldes samsara. Samsara er et hjul af genfødsler, der fortsætter så længe sjælen, atman, lever i uvidenhed.
Disse genfødsler varierer i rang og status alt efter ens karma. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvordan man opfører sig i dette liv.
Ved at gøre gode gerninger kan man nemlig opbygge karma, der kan hjælpe sjælen til en bedre genfødsel.
Den ultimative forløsning eller frelse fra samsara kaldes inden for hinduismen for moksha. Her forenes man med den universelle gud, brahman.
Hvordan praktiseres hinduismen?
Ritualer spiller en vigtig rolle inden for hinduismen, og der findes mange forskellige ritualer i hinduismen: Meditation, bøn, yoga, recitation af religiøse tekster og daglige offergaver er bare nogle af hinduismens mange ritualer.
Nedskrevet af arierne
Hinduismen baserer sig på de vediske skrifter, der stammer helt tilbage fra 1500-500 f.Kr.. Skrifterne blev nedskrevet af det indoeuropæiske folk, arierne. De beskriver trosforestillinger inden for den vediske religion, der dominerede i Indusdalen i denne periode.
Arierne var et stammefolk, der bosatte sig i Indusdalen omkring år 1500 til 1000 f.Kr. De var agerbrugsdyrkere og kvægnomader og dyrkede i udpræget grad de guder, der var knyttet til naturen.
De religiøse skrifter, de forfattede, beretter om skabelsesfortællinger, offerritualer og guder inden for vedisk religion.
Purusha-hymnen introducerede kastesystemet
En af de vigtigste tekster i vedisk religion er purushahymnen, der blev nedskrevet omkring år 1500-500 f.Kr.
Hymnen er en skabelsesmyte, hvori det bliver forklaret, hvordan guder fra urtiden ofrede urmennesket Purusha og skabte verdenen ud af dette offer.
Det er også i denne tekst, at kastesystemet, hvor hinduer inddeles i kaster, introduceres. Ifølge kastesystemet tilhører hinduer fra fødslen en af følgende kaster:
- Præstekasten (brahminer)
- Krigerkasten (kshatriyas)
- Handelskasten (vaishyas)
- Tjenerkasten (shudras)
Kasterne er rangeret efter renhed og status i et hierarki, hvor præstekasten er den mest privilegerede.
Udover de fire kaster er der også kasteløse (dalitter). Selvom det siden 1950 har været ulovligt i Indien at diskriminere personer på baggrund af kaste, er kastesystemet stadig dybt forankret i indisk kultur.
Flydende overgang fra vedisk religion til hinduisme
Overgangen fra vedisk religion til hinduisme er flydende, men fra omkring år 400 f.Kr. begyndte man at tro på personlige guder som Shiva og Vishnu, hvilket markerer et skift i det religiøse landskab.
Under Gupta-dynastiet, der regerede i det nordlige Indien omkring år 320-550 e.Kr., blev hinduismen den dominerende religion i området.
Den klassiske hinduisme, der florerede i denne periode, var formet af troen på personlige guder og videreudviklingen af dharma-begrebet i det religiøse skrift Bhagavad Gita.
Dharma beskriver de religiøse pligter, en rettroende hinduist bør rette sig efter. Disse pligter varierer alt efter en persons kaste, køn og livssituation.
Hvor mange guder er der inden for hinduismen?
Du har måske hørt om skaberen Brahma, opretholderen Vishnu og ødelæggeren Shiva. Disse tre hinduistiske guder står hver for sin del af verdens skabelse og udgør sammen “trimurti”, der betyder ‘de tre former’.
Men de tre skaberguder er langtfra de eneste hinduistiske guder. Der findes nemlig utallige guder med hver deres komplekse personlighed.
Mens de vediske skrifter nævner 33 guder, er antallet af guder andre steder blevet beskrevet som ‘330 millioner’ eller med andre ord: ‘uendeligt’.
Her er dog otte af de vigtigste hinduistiske guder.