Archives Charmet/Bridgeman Images

Hvem fandt på idéen om et jødisk komplot?

Jøder blev betragtet med mistro allerede i middelalderen, men hvor kommer den moderne idé om et jødisk komplot fra?

Teorier om jødiske sammensværgelser har eksisteret siden middelalderen, hvor jøder blev anklaget for bl.a. at bortføre kristne børn og forgifte brønde.

I 1800-tallet blev jøder beskyldt for at ville afskaffe alle andre religioner end jødedom og forvandle de kristne kirker til synagoger.

Banen var derfor allerede kridtet op til jødehad, da skriftet Zions Vises Protokoller i 1903 udkom i en russisk avis.

Skriftet var angiveligt et referat fra en række møder, hvor jødiske ledere planlagde at overtage verdensherredømmet og underminere kristendommen – bl.a. ved at fremme socialisme og liberalisme.

Hør professors bud på afsenderen bag Zions Vises Protokoller:

Video

Teksten er dog fyldt med selvmodsigelser og floskler, og allerede i 1921 dokumenterede den britiske avis The Times, at skriftet var et sammenklip og omskrivning af ældre tekster, hvoraf nogle slet ikke handler om jøder.

Forfatteren er stadig ukendt, men det blev først udgivet af den russiske ultra-nationalist og antisemit Pavel Krushevan, som tidligere havde orkestreret omfattende angreb på jøder.

Zions Vises Protokoller spredte sig til resten af Europa efter 1. verdenskrig og fik jødehadet til at flamme op mange steder. Skriftet blev bl.a. brugt af nazisterne i den propaganda, som banede vejen for holocaust.

Se klip fra propagandafilmen Den Evige Jøde (1940):

Video