Wikimedia Commons
Ishtar

Hvem var den første kendte gud?

I oldtidens Mesopotamien opstod den første gud, som forskerne kender navnet på, for omkring 5.200 år siden. Kærlighedsgudinden Inannas mandlige præstinder gik både i dametøj og hyggede sig med tilbederne.

Historikerne kan ikke svare entydigt på, hvem den første gud var, for det er svært at fastslå, hvornår mennesker begyndte at tro.

Arkæologer har fundet forskellige figurer fra stenalderen, som muligvis blev tilbedt, men deres deres betydning og funktion er omdiskuteret.

Fx er over 200 figurer af frodige kvinder med store bryster og brede hofter blevet fundet rundt om i Europa, hvoraf den ældste er ca. 35.000 år gammel. Disse såkaldte Venus-figurer kan være tilbedt som frugtbarhedsgudinder.

Første gud er mindst 5.200 år gammel

De første navngivne guder, som forskerne kender til, stammer fra oldtidens Mesopotamien, hvor skriftsprog blev udviklet for 5.000-6.000 år siden.

En af de guder, hvis navn blev nedfældet først, var Inanna – senere også kendt som Ishtar.

Hun var gudinde for bl.a. kærlighed, frugtbarhed og krig for flere mesopotamiske kulturer, og arkæologer har fundet flere piktogrammer med hendes navn på lertavler, der er dateret til omkring 3.200 f.Kr.

Inanna voksede sig i 2000-tallet f.Kr. til at blive en af de største guder i Mesopotanien, og tilbedningen af hende var ofte centreret omkring seksuelle ritualer og en leg med kønsroller.

Mænd, der arbejdede i hendes templer, fik fx kvindelige navne og gik i kvindeligt tøj under ritualerne, og adskillige tekster tyder på, at de havde sex med de mandlige tilbedere.