Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Prester John

Hvem var præstekongen Johannes?

Kong Johannes træder flere gange frem i historien som en stærk, heroisk og frem for alt kristen konge fra Østen - men han fandtes bare ikke!

Fine Art Images/Image Select

Præstekongen Johannes var en fiktiv figur, som optrådte i en række populære fortællinger i middelalderens Europa. Ifølge overleveringerne var han en stærk, kristen konge, som angiveligt regerede over et fromt og mægtigt rige et sted i Østen.

Hans rige var omgivet af fjendtlige, hedenske nabostater, og Johannes lå derfor ­konstant i forsvar for kristendommen.

Legenden om præstekongen voksede især i 1100-tallet, hvor den byzantinske kejser Manuel 1. Komnenos modtog et brev, som efter sigende var skrevet af Johannes. Brevet cirkulerede i Europa og gav liv til farverige for-tællinger om præstekongen.

Ifølge nogle var Johannes efterkommer af de tre vise mænd fra Biblen. Andre slog fast, at kongen vogtede over både ­porten til Edens Have og ungdommens kilde, og at hans rige var hjemsted for bl.a. kæmper, satyrer og Fugl Føniks.

Hvor Johannes’ rige lå, var dog uvist. Det blev på skift placeret i bl.a. Indien, Centralasien og Etiopien, og flere ­ekspeditioner forsvandt i forsøget på at finde og undsætte den legendariske konge.

Historierne om Johannes ebbede ud i 1600-tallet, hvor opdagelsesrejsende kortlagte det meste af ­kloden uden at finde præstekongen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul