Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Hvor flygtede de spanske jøder hen?

De religiøse spændinger gik højt i Spanien efter katolikkernes generobring af halvøen. Snart blev jøderne udsat for forfølgelser og landsforvisning.

Den spanske generobring af Den Iberiske Halvø – kendt som Reconquistaen – var ikke kun et angreb på de muslimske maurere.

Fjendtlighederne blev også rettet imod jøderne, som i 1300-tallet oplevede antijødiske love og statssanktionerede mord. Værst blev det under pogromen i 1391, hvor tusindvis blev dræbt og endnu flere tvunget til at konvertere.

I det mauriske emirat Granada i Syd­spanien nød jøderne fortsat en vis­ religionsfrihed, men emiratet faldt endegyldigt i 1492, hvor Spanien blev samlet under det stærkt religiøse regentpar Ferdinand 2. af Aragonien og Isabella 1. af Castilien.

Regentparret ønskede ingen jøder i deres kongerige – de frygtede, at jøderne ville have for stor indflydelse på de mange, der allerede var konverteret. ­Derfor fik de resterende spanske jøder valget mellem at gå over til kristen­dommen eller at blive deporteret.

Isabellas dekret, der landsforviste de spanske jøder.

© Creative Commons/Museum of the Jewish People at Beit Hatfutsot

Isabella smed de jødiske indbyggere ud af Spanien

Med det såkaldte Alhambra-dekret forviste dronning Isabella jøderne fra Spanien i 1492. Dekretet blev først ophævet i 1968.

Spanien vedtog i 2014 – “for at kompensere for vores skamfulde fortid” – at efterkommere efter de forviste jøder kan få spansk statsborgerskab.

Spaniens jøder går i dag under betegn­el­sen sefardiske jøder. Mange af de sefardiske jøder flygtede til eksisterende jødiske samfund i Maghreb i det nordlige Afrika, mens andre flygtede til byer som Jerusalem og Cairo.

Sultanen for Det Osmanniske Rige tilbød jøderne asyl. Mange af dem kom ­derfor til Thessaloniki, Izmir og Balkan. De sefardiske jøders efterkommere udgør i dag omkring 16 pct. af verdens jøder.

Se kort over jødernes flugt fra Spanien:

Tvangskristne måtte blive

Mellem 50.000 og 70.000 jøder valgte at lade sig døbe som kristne for at blive i Spanien.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Fandt til Nordafrika

I Maghreb i Nordafrika ­dannede de forviste spanske jøder mange nye samfund.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Forvist en gang til

Jødefordrivelserne bredte sig også i det øvrige Europa. De spanske jøder, der var flygtet til Italien, blev udvist få år senere.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

En barmhjertig sultan

Osmannernes hersker, Beyazit 2., gav udstrakt amnesti til de spanske jøder. En stor del af jøderne kom derfor hertil.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images