Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor flygtede de spanske jøder hen?

De religiøse spændinger gik højt i Spanien efter katolikkernes generobring af halvøen. Snart blev jøderne udsat for forfølgelser og landsforvisning.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Den spanske generobring af Den Iberiske Halvø – kendt som Reconquistaen – var ikke kun et angreb på de muslimske maurere.

Fjendtlighederne blev også rettet imod jøderne, som i 1300-tallet oplevede antijødiske love og statssanktionerede mord. Værst blev det under pogromen i 1391, hvor tusindvis blev dræbt og endnu flere tvunget til at konvertere.

I det mauriske emirat Granada i Syd­spanien nød jøderne fortsat en vis­ religionsfrihed, men emiratet faldt endegyldigt i 1492, hvor Spanien blev samlet under det stærkt religiøse regentpar Ferdinand 2. af Aragonien og Isabella 1. af Castilien.

Regentparret ønskede ingen jøder i deres kongerige – de frygtede, at jøderne ville have for stor indflydelse på de mange, der allerede var konverteret. ­Derfor fik de resterende spanske jøder valget mellem at gå over til kristen­dommen eller at blive deporteret.

Isabellas dekret, der landsforviste de spanske jøder.

© Creative Commons/Museum of the Jewish People at Beit Hatfutsot

Isabella smed de jødiske indbyggere ud af Spanien

Med det såkaldte Alhambra-dekret forviste dronning Isabella jøderne fra Spanien i 1492. Dekretet blev først ophævet i 1968.

Spanien vedtog i 2014 – “for at kompensere for vores skamfulde fortid” – at efterkommere efter de forviste jøder kan få spansk statsborgerskab.

Spaniens jøder går i dag under betegn­el­sen sefardiske jøder. Mange af de sefardiske jøder flygtede til eksisterende jødiske samfund i Maghreb i det nordlige Afrika, mens andre flygtede til byer som Jerusalem og Cairo.

Sultanen for Det Osmanniske Rige tilbød jøderne asyl. Mange af dem kom ­derfor til Thessaloniki, Izmir og Balkan. De sefardiske jøders efterkommere udgør i dag omkring 16 pct. af verdens jøder.

Se kort over jødernes flugt fra Spanien:

Tvangskristne måtte blive

Mellem 50.000 og 70.000 jøder valgte at lade sig døbe som kristne for at blive i Spanien.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Fandt til Nordafrika

I Maghreb i Nordafrika ­dannede de forviste spanske jøder mange nye samfund.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Forvist en gang til

Jødefordrivelserne bredte sig også i det øvrige Europa. De spanske jøder, der var flygtet til Italien, blev udvist få år senere.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

En barmhjertig sultan

Osmannernes hersker, Beyazit 2., gav udstrakt amnesti til de spanske jøder. En stor del af jøderne kom derfor hertil.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul