En af de helligste byer inden for hinduismen er den indiske by Varanasi, der ses på billedet. Det siges, at ens synder bliver tilgivet, hvis man bader sig i Ganges ved Varanasi-breden. 

© Shutterstock

Hvor gammel er hinduismen?

Hinduismen skiller sig ud fra de andre verdensreligioner ved ikke at have en grundlægger eller en “fødselsdato”. I stedet voksede religionen organisk frem. Men hvor langt tilbage kan religionen spores?

28. januar 2019 af Emrah Sütcü

Hinduismen skiller sig ud fra de andre verdensreligioner ved ikke at have en grundlægger eller en “fødselsdato”.

I stedet voksede religionen organisk frem, da en række indiske kulturer, traditioner og trosretninger smeltede sammen for 2.000-2.500 år siden.

Nogle af de religioner, som fusionerede til hinduisme, har rødder, der strækker sig tilbage til forhistorisk tid – hvilket gør hinduismen til en af de ældste religioner.

Hinduismen rummer masser af indforstået symbolik, som også optræder på malerier af hellige scener. 

Klik dig igennem den populære hindu-gud Ganesha, der blandet andet kan sikre sine følgere succes, lykke og visdom:

Mange trosformer i Hinduismen

Modsat mange andre religioner er hinduismen ikke centralt styret og har ingen egentlig leder eller hellig bog med dogmer. Religionen består i stedet af en række åndelige principper og vejledninger, som tillader fortolkning.

Derfor giver hinduismen plads til mange forskelligartede – og undertiden ligefrem modstridende – trosformer, hvilket fik Indiens første premierminister, Jawaharlal Nehru, til at definere religionen således:

“Hinduismen, som tro betragtet, er vag, formløs, mange-sidet. Den er alt for alle”.

80 pct. af inderne – ca. en mia. mennesker – er hinduer.

3 myter om hinduismen

Køer er Hellige

Hinduer ser koen som et blidt og omsorgsfuldt dyr, der giver næring og liv til mennesket med sin mælk. Koen er derfor omgærdet med stor ære og respekt og bliver behandlet godt, men dyret bliver ikke decideret tilbedt.

De har flere guder

Hinduismens gudsopfattelse er kompleks og personlig, men kredser om én gud eller hellig ånd. Denne storgud kan komme til udtryk i uendelig mange former – bl.a. igennem andre, mindre guder.

De opfandt kaster

Indiens kastesystem er ikke baseret på religion, men er et kulturelt fænomen. Formentlig blev den strengt hierarkiske sociale orden indført af de ariske stammer, som invaderede Indien for 3.000-4.000 år siden.

Måske er du interesseret i...

Læs også