Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor gammelt er ligklædet i Torino?

Lige siden klædet dukkede op i middelalderens Frankrig har ægtheden været debatteret. Men moderne forskning har et godt bud på klenodiets alder og herkomst.

Giuseppe Enrie/Wikimedia

Ligklædet i Torino er et omtrent 4,5 m langt stykke linned, som Jesus efter sigende blev svøbt ind i efter korsfæstelsen for ca. 2.000 år siden.

Klædet har aftryk efter en mandekrop og viser spor af blodpletter, som svarer til de sår, som Jesus fik ved henrettelsen.

Det ikoniske ligklæde optræder ­første gang i en skriftlig kilde i 1354, hvor en ridder viste det frem i en kirke i den franske by Lirey. Hvor ridderen havde fået stofstykket fra, og hvor det havde været siden korsfæstelsen, bliver ikke forklaret.

Klædet blev udstillet i kirken og tiltrak horder af pilgrimme, men allerede i 1389 skrev biskoppen af Troyes i et brev til paven, at en lokal kunstner havde indrømmet at have forfalsket ligklædet.

Aftrykket på ligklædet træder tydeligt frem på negative fotografier.

© Art Collection 2/Imageselect

Biskoppen havde tilsyneladende ret, for flere videnskabelige undersøgelser har siden afvist ligklædets autenti­citet; fx viste tre uafhængige kulstof 14-dateringer i 1988, at klædet ­stammede fra 1260-1390.

I 2018 brugte forskere moderne retsmedicinske teknikker til at undersøge blodpletterne på ligklædet. Konklusionen var, at pletterne ikke var autentiske, men formentlig skabt af en kunstner.

VIDEO – Se hvordan kulstof 14-dateringerne blev lavet:

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul