Alle kirker ejede en hellig splint
Det ypperste af Kristus-relikvierne var stumper fra det kors, som Jesus var blevet korsfæstet på. Ifølge flere kirkehistorikere var korset blevet fundet i 300-tallet e.Kr. af Skt. Helena, der var mor til den romerske kejser Konstantin den Store.
Efter fundet dukkede et utal af hellige træsplinter op rundt om i Europa, og i dag påstår hundredvis af kirker, at de besidder stumper fra korset.
Autenciteten af splinterne er aldrig blevet dokumenteret, og reformatoren og teologen Jean Calvin konstaterede tørt i 1500-tallet, at “hvis alle stumperne blev samlet sammen, ville de udgøre en stor skibslast”.
Kirken forbød hellig forhud
Andre bemærkelsesværdige Jesus-relikvier er en tornekrone på Louvre-museet i Paris, et ligklæde i en domkirke i Torino, et ukendt antal nagler fra korsfæstelsen og den lanse, som Jesus blev stukket med på korset.
Fælles for alle relikvierne er, at forskerne hidtil ikke har været i stand til entydigt at dokumentere deres forbindelse til Jesus.
Det samme gælder et af de mest spøjse relikvier: Jesu forhud, som var så eftertragtet, at op mod 18 eksemplarer var i omløb i middelalderen. Emnet var dog så ømtåleligt, at Vatikanet i år 1900 forbød al omtale af forhuds-relikviet.
VIDEO: Se 10 berømte Jesus-relikvier