Library of Congress
Muslimske kvinder

Hvorfor går muslimske kvinder med tørklæde?

Skal muslimske kvinder dække sig til eller ej? I de seneste 1.400 år har lærde diskuteret, hvordan Koranens ord om kvindernes påklædning skal tolkes.

“Sig til de troende kvinder, at de skal holde deres blik tilbage og værne om deres køn og ikke fremvise deres pryd, foruden det, der er synligt deraf, og de skal lægge deres hovedklæde hen over deres barm”.

Sådan lyder et af de vers i muslimernes hellige bog, Koranen, som omtaler kvinders beklædning.

Næsten 1.400 år efter profeten Muhammeds død i år 632 e.Kr. debatterer religionshistorikere og religiøse lærde stadig, om dette og en række andre vers påbyder muslimske kvinder at bære tørklæde.

Sådan er muslimske kvinder dækket til

Budskaberne om kvinders tildækning i islams religiøse tekster er blevet tolket vidt forskelligt verden over. Lokale kulturer og traditioner spiller en stor rolle i, hvordan kvinderne går klædt.

Hijab
© Shutterstock

Hijab

Lande: Bl.a. Egypten, Tyrkiet og Irak.

Hijab er en samlet betegnelse for flere typer tørklæder. En hijab dækker typisk håret, halsen og skuldrene, men nogle modeller er løst placeret over håret eller dækker håret som en turban. Hijab er den mest benyttede tildækning blandt muslimske kvinder i Vesten.

Chador
© Shutterstock

Chador

Lande: Iran og Afghanistan.

En chador er et stort sjal, som bliver holdt på plads ved halsen med fx en broche. Chador dækker hele kroppen – undtagen ansigtet. Typisk er klædedragten sort, men den kan også have mønstre. Chador er især udbredt i Iran.

Niqab
© Shutterstock

Niqab

Lande: Bl.a. Saudi-Arabien og Golf-staterne.

Niqabben stammer oprindeligt fra de arabiske områder og dækker hele kroppen og ansigtet, men har en lille åbning til øjnene. Niqabben skaber stor politisk debat og er forbudt i en række lande – også i muslimske lande som fx Marokko, Tunesien og Aserbajdsjan.

Burka
© Shutterstock

Burka

Lande: Afghanistan og Pakistan.

Burkaen skjuler alting – både ansigtet og kroppen. Bæreren kan kun se ud igennem et fintmasket net foran ansigtet. Burkaen er især udbredt i Afghanistan, hvor Taleban-regimet fra 1996 til 2001 gjorde klædedragten påtvungen for alle kvinder.

Eksperterne er uenige

De fleste er enige om, at Koranen pålægger både mænd og kvinder at klæde sig beskedent og fromt. Men her slutter enigheden; fx påpeger kritikerne, at de religiøse tekster ikke er entydige, og at det ikke er klart, hvordan og hvor meget kvinder eventuelt skal dække sig til.

Af samme grund er de religiøse tekster historisk set blevet tolket forskelligt i den muslimske verden, og hvor kvinder i nogle områder blot dækker håret, er også deres ansigter skjult andre steder.

Muslimske kvinder

Traditionen med tildækning af kvinder er udledt af Koranen, men tolkes på forskellig vis blandt muslimer.

© Library of Congress

Tørklædet fandtes før islam

Tildækning af kvinder er dog ikke en muslimsk opfindelse. Mesopotamiske statuetter fra 2500 f.Kr. viser eksempelvis tildækkede kvinder, og oldtidsfolket assyrerne havde strenge regler for kvinders klædedragt.

Hos assyrerne var tørklæde og slør dog forbeholdt samfundets øvre lag og måtte kun benyttes af fine kvinder. Derfor kunne slaver og prostituerede risikere strenge straffe, hvis de brugte tørklæder.

Også i oldtidens Persien og Grækenland gik kvinder tildækket for at skjule sig for mænds blikke, når de forlod hjemmet.