Fars News
Moralpoliti - Iran

Hvorfor har Iran et moralpoliti?

Ingen sminke, løst hår eller stramt tøj. Irans præstestyre har nedfældet strikse regler for, hvordan landets kvinder skal gå klædt og opføre sig – og sat moralpolitiet til at håndhæve loven.

Siden den islamiske revolution i 1979 bragte et religiøst styre til magten, har Iran haft strikse regler for opførsel og påklædning. Reglerne foreskriver bl.a., at mænd ikke må have “vestlige” frisurer, at mænd og kvinder skal holde afstand til hinanden, og at kvinder skal dække deres hår og gå i løstsiddende tøj.

Efter revolutionen blev reglerne håndhævet af såkaldte islamiske revolutionskomitéer, der fungerede som en form for religiøst politi. I 2005 blev opgaven imidlertid overtaget af moralpolitiet, der referer direkte til Irans øverste leder, ayatollahen.

I praksis har moralbetjentene til opgave at arrestere kvinder, som går i det forkerte tøj, bruger for meget sminke eller ikke bærer et tørklæde efter myndighedernes anvisninger.

Moralpoliti - Iran

Betjente fra moralpolitiet kan give advarsler, udstede bøder eller arrestere kvinder, som bryder reglerne for, hvordan de skal gå klædt.

© Fars News

Kvindes død har ført til optøjer

Moralpolitiets betjente arbejder typisk fra varevogne, der overvåger befærdede steder som fx parker, indkøbscentre og metrostationer – men de bruger også civile, kvindelige betjente.

Ifølge FN's sekretariatet for menneskerettigheder bliver kvinder, som ikke overholder reglerne, ofte slået med stave og skubbet ind i varevogne, hvorefter de bliver kørt til arresthuse eller politistationer.

Her risikerer kvinderne op til to måneders fængsel samt en stor bøde eller pisk, men typisk bliver de anholdte oplært i korrekt opførsel og frigivet samme dag.

Moralpolitiet er frygtet i befolkningen pga. deres hårdhændede metoder. Senest har moralpolitiets brutalitet ført til optøjer i Iran efter en kvindes død i deres varetægt den 16. september 2022.

Ifølge politiet døde kvinden af et hjertestop, men øjenvidner fortæller, at hun blev tæsket og tortureret af politiet. Vidnesbyrdene bekræftes af skaderne på kvindens krop.