Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mange katolske præster har i det skjulte brudt løftet om cølibat.

© Artgate Fondazione Cariplo
Samfund - Religionshistorie

Hvorfor skal præster leve i cølibat?

Siden 1123 har det været forbudt for katolske præster at indgå i ægteskab og hermed også alt andet kønsliv, men hvordan blev cølibat en fasttømret del af den katolske kirke?

Siden den kristne kirke opstod, har cølibat været et stærkt omdiskuteret emne. Inspireret af bl.a. Jesus, der ifølge Biblen aldrig blev gift, og apostlen Paulus, der argumenterede for cølibat i breve til korintherne, valgte nogle tidlige biskopper at leve uden en partner.

Men først under det 1. laterankoncil i 1123 blev det vedtaget, at ægteskab og hermed også alt kønsliv var forbudt for alle i den katolske kirke.

Præsterne adskilte sig fra kongerne

Officielt var grunden, at præsterne skulle længere væk fra den materielle verden og tættere på Gud.

Forbuddet var dog også nødvendigt for at vise, hvordan kirken på trods af sin enorme magt adskilte sig fra de verdslige konger.

Ved at fjerne muligheden for arvinger sørgede kirken også for, at rigdomme ville blive i kirken efter fx en biskops død.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul