Historikere ved, at den historiske Jesus levede i Mellemøsten for ca. 2.000 år siden. Det betyder, at han må have været mørklødet og have haft mørkt hår, men allerede på nogle af de første kristne afbildninger ligner Jesus langt fra den mørke, skæggede jøde, han var.
Selv på det ældste kendte portræt af Jesus fra ca. 235 e.Kr. er han fremstillet som en glatbarberet græsk-romersk mand.
Årsagen er formentlig, at de tidligste afbildninger mere havde til formål at etablere Jesus som leder for den nye, kristne tro end at fremstille ham realistisk.
Derfor blev han skabt i overensstemmelse med lokale kunsttraditioner og lignede en romersk gud.
Se hvordan Jesus så ud i virkeligheden:




Jesus bliver tit afbildet som en lys europæer – virkeligheden var en helt anden.
Håret og skægget var formentlig kort og krøllet med en mørkebrun eller sort kulør – som det typisk var hos jødiske mænd i Judæa.
Jesu hudfarve og udseende er ikke nævnt i Biblen eller historiske kilder. Biblen fortæller dog, at Judas aktivt måtte udpege Jesus for romerne før korsfæstelsen, hvilket kunne tyde på, at Jesus ikke skilte sig ud fra andre jødiske mænd.
Sådan så Jesus formentlig ud
Eksperter brugte i 2001 retsmedicinske metoder til at genskabe, hvordan Jesus kunne have set ud. Resultatet var en korthåret mand med brunlig hud og grove ansigtstræk, som flugtede med, hvordan en typisk jødisk mand ville have set ud for 2.000 år siden.
Den hvide Jesus spredte sig
Tendensen til at afbillede Jesus i eget idealbillede fortsatte op igennem antikken, hvor Jesus blev fremstillet som oldtidens filosoffer og fik lys hud og langt hår og skæg. I den byzantinske kirke var den lyse Jesus også et populært motiv og fik med Byzans’ dominans i middelalderen fodfæste som det gængse billede af Jesus.
Den lyse Kristus fik sin storhedstid under renæssancen, hvor han fremstår på mange mesterværker af malere som Leonardo da Vinci og Michelangelo.
Da de europæiske kolonister rejste ud i verden, fulgte den lyse Jesus med, og dermed vandt han fodfæste i hele verden.
Lokale afbildninger af Jesus er dog ikke kun et vestligt fænomen. Etniske varianter af Jesus findes også blandt troende i bl.a. Etiopien og Kina.