Hvornår blev Jesus hvid?

Jesus er ofte blevet afbildet som en hvid mand. Men maleriernes fremstilling stemmer ikke overens med, hvordan man formoder, han så ud.

Jesus er ofte blevet afbildet som en hvid mand. Men maleriernes fremstilling stemmer ikke overens med, hvordan man formoder, han så ud.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Historikere ved, at den historiske Jesus levede i Mellemøsten for ca. 2.000 år siden. Det betyder, at han må have været mørklødet og have haft mørkt hår, men allerede på nogle af de første kristne afbildninger ligner Jesus langt fra den mørke, skæggede jøde, han var.

Selv på det ældste kendte portræt af Jesus fra ca. 235 e.Kr. er han fremstillet som en glatbarberet græsk-romersk mand.

Årsagen er formentlig, at de tidligste afbildninger mere havde til formål at etablere Jesus som leder for den nye, kristne tro end at fremstille ham realistisk.

Derfor blev han skabt i overensstemmelse med lokale kunsttraditioner og lignede en romersk gud.

Se hvordan Jesus så ud i virkeligheden:

Den hvide Jesus spredte sig

Tendensen til at afbillede Jesus i eget idealbillede fortsatte op igennem antikken, hvor Jesus blev fremstillet som oldtidens filosoffer og fik lys hud og langt hår og skæg. I den byzantinske kirke var den lyse Jesus også et populært motiv og fik med Byzans’ dominans i middelalderen fodfæste som det gængse billede af Jesus.

Den lyse Kristus fik sin storhedstid under renæssancen, hvor han fremstår på mange mesterværker af malere som Leonardo da Vinci og Michelangelo.

Da de europæiske kolonister rejste ud i verden, fulgte den lyse Jesus med, og dermed vandt han fodfæste i hele verden.

Lokale afbildninger af Jesus er dog ikke kun et vestligt fænomen. Etniske varianter af Jesus findes også blandt troende i bl.a. Etiopien og Kina.