MENNESKEOFRING: Børn uden fødder fundet i sydamerikansk grav

I Peru har arkæologer gjort et grusomt fund. To spinkle børn har tilsyneladende fået hugget benene af, før de blev dræbt og begravet.

Under Perus brændende sol udgraver arkæologer et gravkompleks, der fortæller 1.500 års historie. Foto: Perus kulturministerium.

En af det peruvianske Chimu-folks ledere fik i 1400-tallet seks børn med sig i døden, viser et nyt hårrejsende fund.

"Det ser ud som om, at børnenes fødder er blevet fjernet med vilje – et tegn på, at de blev ofret og brugt til at værne om graven”, oplyser det peruvianske kulturministerium.

1.500 års historie graves op

For otte år siden gjorde arkæologer de første fund i Chotuna-Chornancap i det nordvestlige Peru – bl.a. to pyramider. Senere har det vist sig, at området indeholder gravpladser fra perioden år 0 til 1500-tallet.

Egnen har været beboet af Moche-civilisationen (ca. år 100-800 e.Kr.), Sicánfolket (ca. 800-1375), Chimufolket (1375-1470) og til sidst inkaerne (1470-1533). Alle fire indianerkulturer praktiserede menneskeofring, men inkaernes børnemumier er de mest kendte.

100 års udgravninger venter

Nu er forskerne faldet over en voksen mands grav, der indeholder lerkrukker og to religiøse figurer. Nord, øst og vest for manden ligger børn begravet to og to. Kun i den vestlige grav havde børnene fået benene kappet af.

Menneskeofringerne skulle bl.a. sikre høsten ved at formildne guderne, mener forskerne.

Udgravningerne er langt fra overstået: “Området er så stort, at der ligger mindst 100 års udgravninger og overraskelser og venter på os,” udtaler den amerikanske arkæolog Haagen Klaus, som har deltaget i arbejdet.