YULI SCHWARTZ/IAA & Idan Horan/IAA
Hathor Israel

Pensionist opdager egyptisk gudinde på stranden

Hendes mand troede, hun var blevet skør, da hun sagde, at hun kunne se en særlig sten ude i vandet, som hun ville hente. Men nu drømmer mange amatørarkæologer om at gøre et ligeså imponerende fund.

Sammen med sin mand går den 74-årige israelske kvinde Lydia Marner altid en morgentur langs Palmachim-stranden udenfor Tel Aviv. Men denne juni fik hun pludselig øje på en sten, der flød ude i vandet og skilte sig ud blandt de andre, hun var vant til at se.

”Jeg kunne se, at der var noget specielt ved den”, forklarede hun. Og det viste sig, at hun havde helt ret.

Mens Marners mand i første omgang var skeptisk over, hvorfor de skulle blive våde for at slæbe en sten med hjem, valgte hun at sende billeder af stenen til nogle venner.

De foreslog, at hun tog kontakt til de Israelske antikvitetsmyndigheder, der straks viste stor interesse for fundet og tog ud for at kigge på den.

Egyptisk gud blev dyrket i fortidens Israel

Ekspert i bronzealderen, Dr. Amir Golani, kunne bekræfte, at stenen faktisk var en 3.000 år gammel miniaturestatue.

Han forklarede i en pressemeddelse, at ”disse figurer blev brugt til tilbedelse og forbindes typisk med den egyptiske gudinde Hathor”.

“I begyndelsen grinede min mand af mig, men nu kender hele min familie til denne fantastiske ting, der skete for mig”, fortæller Marners.

Selvom Hathor stammer fra den egyptiske mytologi, er det ikke ualmindeligt at finde statuer af hende i Israel. Hun blev nemlig også dyrket af det israelske folk kanaanæerne, der tog adskillige egyptiske guder til sig.

Den lille stenskulptur er formentlig blevet brugt i et hjem, hvor den har været placeret på et lille alter. Hathor er en af de ældste egyptiske guder og var bl.a. gudinde for kærlighed. Gudindestatuen skal nu formentlig udstilles på et lokalt museum.

Hathor Israel

Mange af ansigtstrækkene er forsvundet i årenes løb. Alligevel kunne arkæologerne se, at figuren var skabt på samme måde, som andre afbildninger af gudinden Hathor.

© Idan Horen/ IAA