Historisk Lynkursus: Hvem var tænkeren Jean Calvin?

Den franske teolog Jean Calvin mente blandt andet, at alle mennesker er syndige, og at Gud på forhånd har besluttet, om du skal i himlen eller helvedet. Men hvem var Jean Calvin egentlig? På 5 minutter giver vi dig alt, hvad der er værd at vide.

Den flade hat var højeste mode for mænd i 1500-tallet.

© Bridgeman Art Library

Jean Calvin (1509-1564): Blå bog

Født i: Noyon i Frankrig.

Studie: Humanistiske studier i Paris, jura i Orléans og Bourges samt græsk fællesdialekt.

Job: Teolog, kirkeleder samt politisk og religiøs tænker.

Mest kendte værk: Bogen “Undervisning i den kristne religion” beskriver Calvins tanker.

Civilstatus: Gift og far til tre børn, der alle døde som spæde. Stedfar til to børn.

3 højdepunkter i Jean Calvins liv

• Opmuntret af sin far begyndte Calvin at læse jura. På universitetet sugede den unge student ivrigt til sig af tidens mange nye tanker om politik, religion og filosofi.

• I en tid med mange bekymringer om livet efter døden oplevede Calvin som 23-årig et glimt af “den sande guddommelighed”. Herefter viede tænkeren sit liv til teologien.

• Som kirkeleder i Genève i Schweiz gjorde Calvin byen til en religiøs mønsterby. Calvin styrede som åndeligt overhoved byen efter strengt protestantiske principper.

...Og et lavpunkt

• Calvins modstand imod Romerkirken gjorde, at tænkeren blev mistænkt for kætteri. I 1536 forlod han landet af frygt for at blive brændt på bålet som straf.

Calvin grundlagde i 1559 gymnasiet, som senere skulle komme til at bære hans navn: Collège Calvin. På Collège Calvin underviste nogle af tidens bedste teologer.

© Shutterstock

Jean Calvins vigtigste tanker

Mennesket er skyldigt! Mennesket er skabt i Guds billede, men tabte uskylden, da Adam trodsede Gud og spiste et æble i Paradisets Have.

Alle mennesker har arvet synden fra Adam og er derfor skyldige i Guds øjne. Kun guddommelig nåde kan redde den enkelte fra evig fortabelse. Gud bestemmer, hvem der skal frelses.

Alt er forudbestemt: Mennesket kan intet gøre for at frelse sig selv. Hverken bøn eller gode gerninger hjælper.

Guds plan er heller ikke forståelig for mennesker. Gud kan volde smerte og Satan gøre mirakler, siger Calvin.

I sidste instans er alt, der sker i verden, bestemt af Gud. Ingen ved, om han eller hun er frelst, men de heldige kendes ofte på, at det går dem godt.

Gud skal styre staten: Jean Calvin var en stor tilhænger af den tyske munk Martin Luther, der i 1500-tallet gjorde oprør mod den magtfulde katolske kirke. Ligesom Luther mente Calvin, at stat og kirke skulle holdes skarpt adskilt.

Selvom staten er adskilt fra kirken, skal samfundet regeres efter kristne principper, og folket bør afsætte enhver hersker, der sætter sig op imod Guds bud, mente Calvin.

Herskeren er udpeget af Gud ved forudbestemmelse. Magten bør derfor ikke gå i arv. I stedet bør herskere vælges af folket, der bedst udtrykker den guddommelige vilje.

Tænkeren går ind for, at alle frit skal kunne dyrke deres kristne tro. I praksis var Calvins holdning dobbelttydig. Mens tænkeren ivrigt kæmpede for sine tilhængeres ret til religiøs frihed, forfulgte han selv anderledes tænkende.

Som kirkeleder i Genève styrede han med hård hånd byen, hvor alt fra kønsliv til klædedragt var underlagt Calvins særlige udgave af kristendommen.

Calvin fik indflydelse på...

USA, da en gruppe forfulgte engelske calvinister i 1620 gik i land på den amerikanske østkyst.

Pilgrimmene grundlagde den koloni, som senere blev til USA. Krav om religionsfrihed udmøntede sig senere i den amerikanske forfatnings adskillelse af kirke og stat.

Kun få ved, at...

Calvin led af voldsomme migræneanfald, der i perioder forhindrede ham i at passe sit arbejde.

Tanker om helbredet fyldte i det hele taget meget for tænkeren, der indgående beskrev skavankerne i sine skrifter.

Dårligdommene omfattede foruden hovedsmerter blandt andet også voldsomme forkølelser, podagra, nyresten, feberanfald og hæmorider.