Martin Luther hadede jøder og muslimer

Jøder var “formørkede hedninge”, der skulle smides ud af Europa, og muslimerne var Guds straf, mente Martin Luther. Munken gik imod den katolske pave og satte Europa i flammer i 1500-tallet.

28. marts 2017 af Emrah Sütcü

Trods det kristne budskab om næstekærlighed havde Martin Luther ikke meget tilovers for jøder og muslimer.

Den stivsindede munk kunne ikke tolerere, at jøderne ikke lod sig omvende, nu da han havde fremsat den rette lære, og overdængede dem med alskens skældsord som fx “orm”, “snavs” og “formørkede hedninge”.

Samtidig beskyldte Luther jøderne for at udsprede løgne om de kristne, som de – ifølge Luther – gerne så “dræbt og udryddet”. Jøderne skulle enten omvendes eller smides ud af Europa, mens alle synagoger burde ødelægges, mente Luther.

Heller ikke muslimerne fandt nåde for reformatorens skarpe pen. Islam var djævelens onde værk, og muslimerne var, mente Martin Luther, en svøbe sendt af Gud for at straffe de kristne for deres vildfarelser.

I modsætning til de katolske paver, som han foragtede, ville Luther dog ikke høre tale om en hellig krig mod “muhammedanerne”, da han var imod at blande tro og politik.

Måske er du interesseret i...

Læs også