Religiøs forfølgelse tvang amish-folket til USA
Oprindeligt var de kun nogle få hundrede - men i dag er amish-folket vokset til over 300.000 og har spredt sig over store dele af Nordamerika. Men hvorfor endte den religiøse gruppe i USA?

Hestevognen er et essentielt transportmiddel for amish-folket, da de ikke benytter sig af biler. Nogle menigheder har dog løsere regler om brugen af moderne teknologi.
Det religiøse amish-folk i Nordamerika stammer oprindeligt fra Schweiz, Tyskland, Holland og Frankrig. Medlemmerne er efterkommere af anabaptisterne – en radikal, kristen bevægelse, som voksede frem efter 1500-tallets reformation.
Gruppen ønskede at vende tilbage til den tidlige kristendom og gik ind for voksendåb og pacifisme – hvilket gjorde den til mål for forfølgelse fra både katolsk og protestantisk side.
Sidst i 1600-tallet opstod amish efter en religiøs splid blandt anabaptisterne. I jagten på religionsfrihed drog amish til Amerika og slog sig ned i Pennsylvania og de omkringliggende stater.
I dag er de oprindelige få hundrede amish-folk vokset til over 300.000 og spredt over store dele af Nordamerika. Gruppen er kendt for en bogstavtro læsning af Biblen og en stor modvilje over for de fleste former for teknologi.
Flugten fra Europa til USA
Amish levede i spredte, isolerede samfund i Centraleuropa. Religiøs forfølgelse tvang dem i 1700- og 1800-tallet over Atlanten, hvor de slog sig ned i det nordøstlige USA. I dag findes amish-samfund ikke længere i Europa.
Indvandring skete i to bølger:
1525: Anabaptisterne – “gendøberne” – vokser frem som en radikal reformbevægelse i Schweiz.
1693: Amish bryder med anabaptisterne efter en religiøs strid om bl.a. ekskommunikation.
1730: Den første bølge af amish ankommer til USA.
1810-60: Den anden store bølge af amish ankommer og slår sig ned i det nordøstlige USA.