Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hestevognen er et essentielt transportmiddel for amish-folket, da de ikke benytter sig af biler. Nogle menigheder har dog løsere regler om brugen af moderne teknologi.

© Shutterstock
Samfund - Religionshistorie

Religiøs forfølgelse tvang amish-folket til USA

Oprindeligt var de kun nogle få hundrede - men i dag er amish-folket vokset til over 300.000 og har spredt sig over store dele af Nordamerika. Men hvorfor endte den religiøse gruppe i USA?

Det religiøse amish-folk i Nordamerika stammer oprindeligt fra Schweiz, Tyskland, Holland og Frankrig. Medlemmerne er efterkommere af anabaptisterne – en radikal, kristen bevægelse, som voksede frem efter 1500-tallets reformation.

Gruppen ønskede at vende tilbage til den tidlige kristendom og gik ind for voksendåb og pacifisme – hvilket gjorde den til mål for forfølgelse fra både katolsk og protestantisk side.

Sidst i 1600-tallet opstod amish efter en religiøs splid blandt anabaptisterne. I jagten på religionsfrihed drog amish til Amerika og slog sig ned i Pennsylvania og de omkringliggende stater.

I dag er de oprindelige få hundrede amish-folk vokset til over 300.000 og spredt over store dele af Nordamerika. Gruppen er kendt for en bogstavtro læsning af Biblen og en stor modvilje over for de fleste former for teknologi.

Flugten fra Europa til USA

Amish levede i spredte, isolerede samfund i Centraleuropa. Religiøs forfølgelse tvang dem i 1700- og 1800-tallet over Atlanten, hvor de slog sig ned i det nordøstlige USA. I dag findes amish-samfund ikke længere i Europa.

Indvandring skete i to bølger:

  • 1525: Anabaptisterne – “gendøberne” – vokser frem som en radikal reformbevægelse i Schweiz.

  • 1693: Amish bryder med anabaptisterne efter en religiøs strid om bl.a. ekskommunikation.

  • 1730: Den første bølge af amish ankommer til USA.

  • 1810-60: Den anden store bølge af amish ankommer og slår sig ned i det nordøstlige USA.

Læs også:

Wienerkongressen Schweiz neutral
Krig

Hvornår blev Schweiz neutralt?

1 minut
Amerikas historie

Bæverpels sendte europæere til Nordamerika

11 minutter
Indianere

Nordamerika blev befolket for 24.000 år siden

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul