Shutterstock
Scientology-kirke i Los Angeles

Scientology – science fiction eller religion?

De fleste har en mening om Scientology, men hvad foregår der egentlig bag kulisserne? Følg den nyreligiøse bevægelse fra den første åbenbaring under et tandlægebesøg, til den bliver husreligion i Hollywood.

Er Scientology en kirke eller et fupnummer? Her får du hele historien om bevægelsen fra den første vision til erobringen af Hollywood.

Lattergassen i tandlægestolen

Grundstenene til den nyreligiøse bevægelse Scientology blev lagt under et tandlægebesøg i USA i 1938.

Manden i tandlægestolen var amerikaneren Lafayette Ron Hubbard. Den 27-årige science fiction-forfatter skulle bare have revet en tand ud, men da han blev bedøvet med lattergas, fik han med egne ord en “ud af kroppen-oplevelse”.

Oplevelsen overbeviste Hubbard om, at vores sjæl ikke er bundet til kroppen, men kan forlade sit kødelige fængsel og bosætte sig i et nyt, ungt hylster, så vi dermed kan leve for evigt.

L. Ron Hubbard forlod tandlægen som en forvandlet mand og opsummerede sin nyreligiøse åbenbaring i bogen “Excalibur”.

Bestseller blev startskuddet til Scientology

Teksten blev dog aldrig udgivet, da indholdet ifølge L. Ron Hubbard selv var så sprængfarligt, at “fire ud af de 15 mennesker, som læste manuskriptet, blev sindssyge”.

Det følgende årti forfinede L. Ron Hubbard sine teorier, og i 1950 udgav han Scientologys svar på Biblen: “Dianetik: Den moderne videnskab om mental sundhed”.

Den grundlæggende idé bag værket – og Scientology i det hele taget – er følgende: Mennesket er et åndeligt væsen, som gennem en særlig form for terapi, “dianetik”, kan frigøre sig fra traumer og derigennem opnå et stadie af guddommelig erkendelse, hvor sjælen forlader kroppens hylster og bosætter sig i et nyt, altså de facto evigt liv.

L. Ron Hubbard holder et seminar om terapiformen dianetik

Grundlæggeren af Scientology, L. Ron Hubbard, holder et seminar om terapiformen dianetik i Los Angeles i 1950 i kølvandet på sin bestseller “Dianetik: Den moderne videnskab om mental sundhed”.

© Wikimedia Commons/Los Angeles Daily News

Fra bestseller til kirke

Hubbards halvvejs religiøse hovedværk blev en gigantisk bestseller, og “Dianetik” er indtil videre solgt i omkring 88 millioner eksemplarer i over 50 lande.

L. Ron Hubbard brugte bestselleren som udgangspunkt for stiftelsen af en helt ny religion ved navn Scientology i starten af 1950’erne.

“Han begyndte selv at tro, han var en frelser og en helt, at han virkelig var guddommelig”, skrev Hubbards daværende kone, Sara Northrup, om sin mand i 1952.

To år senere, i 1952, åbnede den første kirke med navnet “Church of Scientology” i Los Angeles i USA.

Den kirke er stadig hovedsæde for Scientology, der har medlemmer over hele verden. I dag findes der ca. 8.500 Scientology-kirker over hele verden.

David Miscavige, leder af Scientology

Efter at stifteren af Scientology, L. Ron Hubbard, døde i 1986, tog hans mangeårige assistent, David Miscavige, over som leder af bevægelsen. David Miscavige er stadig Scientologys religiøse leder.

© Wikimedia Commons

Scientology fritages for skat

Ifølge Scientology selv ligger religionens medlemstal i dag på den gode side af otte millioner. Medlemstallet er dog stærkt omdiskuteret, og frafaldne Scientologer påstår, at Scientology kun råder over knap 100.000 aktive medlemmer.

Da L. Ron Hubbard døde i 1986, blev han efterfulgt af Hubbards personlige assistent, David Miscavige. Seks år senere fik Scientology i 1993 status som kirke i USA. Det var en stor sejr, da det betød, at Scientology blev fritaget for at betale skat.

Kritikere har senere udtalt, at aftalen med det amerikanske skattevæsen kun kom i stand, fordi Scientology truede med at sagsøge hver eneste af skattevæsnets medarbejdere, hvis de ikke blev godkendt som kirke.

Skattefritagelsen har gjort Scientology til en særdeles velhavende organisation med en formue på omkring tre milliarder dollars.

Sådan bliver man scientolog

Scientology E-meter

Auditering bliver hos Scientology udført med et E-meter.

© ANDREW WALTERS/Imageselect

Scientology er en blanding af psykoterapi og religion, der faciliterer åndelig indsigt gennem en særlig terapi-praksis kaldet for auditering.

Målet med auditering er ifølge Scientology at opspore og fjerne traumer fra dette eller et tidligere levet liv og derigennem opnå “åndelig frigørelse”.

Auditeringen foregår sammen med en såkaldt auditor og ved hjælp af et E-meter, der er en boks med to ledninger med elektroder for enden, som ifølge Scientology kan spore traumer hos den person, der holder elektroderne.

For at opnå den ultimative indsigt og i sidste ende frigøre sig fra sit kødelige hylster skal man gennem terapi og religiøs lære forcere forskellige trin op mod det højeste åndelige niveau, som kaldes for “OT 8”.

Cruiseskib er porten til fuldkommenhed

Freewinds – Scientologys cruiseskib

Freewinds er navnet på et cruiseskib ejet af Scientology. Skibet, der holder til i Caribien, er det eneste sted, hvor scientologer kan nå til det højest opnåelige niveau i religionen, det såkaldte OT 8.

© Wikimedia Commons

OT står for opererende thetan. Thetanen er Scientologys svar på sjælen og at være “opererende” vil bl.a. sige at kunne telepatere og forlade sin egen krop.

For at nå frem til dette trin – og altså udsigten til evigt liv – skal man krydse det, Scientology kalder “Broen til fuldkommen frihed”.

Ud over intense terapi-sessioner skal medlemmerne uddanne sig i L. Ron Hubbards lære for at nå over broen.

Læs også: Olympens 12 græske guder

Prisen for at blive scientolog

Beregninger viser, at scientologer betaler knap en halv million dollars i gennemsnit for at komme helt til tops i Scientologys religiøse rangsystem.

Jo flere kontanter du lægger i kirken, jo højere “indsigt” får du også i den religiøse lære, hvilket i sidste ende kan give adgang til evigt liv i form af reinkarnation.

Ud over den halve million dollars kommer der udgifter til auditeringer, rejser, donationer m.m., som snildt løber op i et par millioner dollars.

Nicole Kidman og Tom Cruise

Nicole Kidman og Tom Cruise i 1992. Tom Cruise er stadig en central person i Scientology. Nicole Kidman studerede efter sigende også flittigt scientologi, i hvert fald i begyndelsen af parrets 11 år lange forhold.

© Shutterstock

Tom Cruise – Scientologys galionsfigur

Det siger sig selv, at det er de færreste mennesker, som kan smide flere millioner i Scientologys kirkebøsse.

Derfor har Scientology også i årtier arbejdet målrettet på at lokke rige Hollywood-stjerner ind i sin kult.

I 1950’erne iværksatte L. Ron Hubbard programmet “Project Celebrity”, der gav medlemmer en økonomisk belønning for at hverve Hollywood-stjerner til Scientology.

I slutningen af 1960’erne åbnede Scientology sit første såkaldte Celebrity Centre i Hollywood, efterfulgt af en række afdelinger i New York, Las Vegas og Nashville.

De mest fremtrædende medlemmer af Scientology er i dag skuespillerne John Travolta og Tom Cruise.

Sidstnævnte har været en galionsfigur for den religiøse kult, siden han første gang gjorde sit medlemskab offentligt under et interview med den amerikanske TV-journalist Barbara Walters i 1992.

Tom Cruise modtager Scientology-medalje

I 2004 fik Tom Cruise Scientologys “Freedom Medal of Valor” under en storstilet ceremoni i Los Angeles, hvor Scientology-kirkens nuværende leder, David Miscavige, kaldte Cruise for: “den mest dedikerede scientolog i verden”.

I 2004 fik Tom Cruise Scientologys “Freedom Medal of Valor” under en storstilet ceremoni i Los Angeles, hvor Scientology-kirkens nuværende leder, David Miscavige, kaldte Cruise for: “den mest dedikerede scientolog i verden”.

South Park vs. Scientology

I 2005 fik den amerikanske animationsserie “South Park” Scientology på nakken, da de i afsnittet “Trapped in the Closet” gjorde grin med scientologen Tom Cruise og værre endnu afslørede dele af Scientology-religionens historie, som ellers kun var forbeholdt højtstående medlemmer.

I afsnittet fortæller South Park-skaberne, hvordan Scientology tror på, at der levede gudelignende skabninger ved navn thetanere i en fjern galakse for fire kvadrillioner år siden.

For 75 millioner år siden blev thetanerne dog fanget af en intergalaktisk krigsherre ved navn Xenu og sendt ned på Jorden. Her blev de lænket til vulkaner og sprængt i luften med brintbomber, hvilket resulterede i, at deres sjæle tog bolig i menneskene.

Formålet med Scientology er at lære thetanen sin oprindelse som guddommelig skabning, så den – altså sjælen – kan frigøre sig fra sit jordiske legeme og tage bo i et nyt og derved leve videre.

Tom Cruise nægtede at reklamere for “Mission: Impossible 3”-filmen, hvis South Park-episoden bliver genudsendt. South Park-skaberne, Trey Parker og Matt Stone, blev desuden truet med retssag af Scientology, hvis episoden blev vist igen.

I 2011 kom det frem, at Scientology forsøgte at grave snavs frem om South Park-skaberne efter episoden i et forsøg på at miskreditere dem i pressen. Det lykkedes dog ikke.

Læs også: 5 vilde profetier fra Nostradamus

Tidslinje over Scientologys historie

1950: Scientologys “bibel” udgives

Science Fiction-forfatteren L. Ron Hubbard udgiver bogen “Dianetik: Den moderne videnskab om mental sundhed”. Bogen bliver en international bestseller og danner grundlaget for Scientologys religiøse lære.

1952: Scientology debuterer som religion

L. Ron Hubbard udgiver bogen “Scientology: A History of Man” og lancerer for første gang den filosofiske og religiøse lære bag den nye religion.

1954: Scientology åbner den første kirke

“Church of Scientology” åbner på Sunset Boulevard. Det er den første officielle kirke dedikeret til den nye religion Scientology.

1986: L. Ron Hubbard dør

Scientologys grundlægger dør efter et hjerteanfald på sin ranch nær byen San Luis Obispo, Californien. Hans personlige assistent, David Miscavige, tager over som religiøs leder for bevægelsen.

1993: Scientology får status som kirke i USA

Efter mere end 40 års kamp mod det amerikanske skattesystem får Scientology status som kirke i USA og bliver dermed fritaget for at betale skat.

2015: Dokumentar går til angreb på Scientology

HBO-dokumentaren “Scientologys religiøse fængsel” får premiere og tegner et portræt af Scientologys inderkreds som en flok pengegriske voldspsykopater, der mishandler sine nuværende medlemmer og chikanerer de tidligere.

Scientology svarede igen på kritikken med et fem sider langt brev offentliggjort i The Hollywood Reporter.

Her hævder kirken bl.a., at Alex Gibneys dokumentar i gennemsnit rummer en alvorlig fejl hvert andet minut.

Dokumentar fortæller grum sandhed om Scientology

Listen over Hollywood-stjerner, der siden har vendt Scientology ryggen, er vokset de senere år, og mange skuespillere og film- og TV-folk har offentligt ytret deres utilfredshed med religionen.

I den sprængfarlige dokumentar “Scientologys religiøse fængsel” af Alex Gibney fra 2015 står flere af dem frem og fortæller om deres oplevelser med Scientology. Og det er hård kost.

Ifølge dokumentaren udspionerer Scientology systematisk sine medlemmer og truer med at afsløre hemmeligheder om deres privatliv, hvis de forlader kirken. Mest gruopvækkende er de forfærdelige skildringer af Scientologys genopdragelseslejr kaldet “Hullet”.

Hullet består af en håndfuld tomme campingvogne ude foran kirkens ejendom i Californien. Her bliver “tvivlere” udsat for hårdt fysisk arbejde og fysisk afstraffelse i flere måneder, mens de udelukkende lever af kirkens madaffald.

En af de mest åbenmundede kritikere i dokumentaren er manuskriptforfatter og instruktør Paul Haggis (“Million Dollar Baby”, “Crash”). Han har tidligere også fortalt om sine oplevelser med Scientology i en omfattende The New Yorker-artikel fra 2011.

“Jeg var i en religiøs kult i 34 år. Alle andre kunne se dette. Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke selv kunne”, siger han i interviewet.

5 kendte nuværende eller tidligere scientologer

John Travolta ved premiere på Scientology-film

John Travolta og hans kone, Kelly Preston, ved premieren på Scientology-filmen “Battlefield Earth”, som Travolta spillede en stor rolle i tilblivelsen af. Filmen er baseret på en science fiction-roman af L. Ron Hubbard fra 1982.

© Flickr/RA.AZ og Shutterstock

Tom Cruise

Scientologys galionsfigur. Den hidtil eneste modtager af bevægelsens Freedom Medal of Valor.

John Travolta

Spillede en stor rolle i tilblivelsen af filmatiseringen af L. Ron Hubbards roman “Battlefield Earth”. Mangeårigt medlem af Scientology.

Chick Corea

Jazz-musiker og komponist.

Elisabeth Moss

Stjernen fra bl.a. The Handmaid’s Tale og Mad Men.

Beck

Faren til den amerikanske musiker havde været scientolog i det meste af Becks liv. Beck fortsatte traditionen.

Scientology-ordbog

Stak af bøger af Scientolgys Dianetics

En stak bøger af L. Ron Hubbards Dianetics samt en parodi på samme bog fra det amerikanske satiremagasin National Lampoon: Diarrhetics.

© Flickr/Anonymous9000 og Shutterstock

Få styr på nogle af de væsentligste begreber i Scientologys religiøse lære.

Auditering

Auditering er en særlig terapiform eller åndelig vejledning, der står centralt i Scientologys lære. Målet med auditering er ifølge Scientology “menneskets åndelige frigørelse”, der opnås ved at opspore og fjerne traumer fra dette eller tidligere liv.

E-meter

E-meter er det centrale værktøj i auditeringen og bliver brugt af en såkaldt auditor. E-meteret består af en boks med to ledninger med elektroder for enden, som ifølge Scientology kan lokalisere traumer hos den person, der holder elektroderne.

Engram

Ifølge Scientology er mennesket begrænset af sit reaktive sind. Det er den del af sindet, som gemmer på alle traumatiske eller smertefulde erfaringer – også kaldet engrammer. Ifølge Scientology giver engrammerne udslag som irrationel adfærd og psykosomatisk sygdom.

Clear

Clear er ifølge Scientology den tilstand, man opnår gennem den særlige terapiform auditering. Man opnår tilstanden Clear, når et menneske er blevet frigjort for sine traumer – kaldet engrammer – fra både dette og tidligere liv.

Dianetik

Dianetik er en teori og terapeutisk behandlingsform udviklet af Scientologys stifter, L. Ron Hubbard, og udfoldet i bogen “Dianetik: Den moderne videnskab om mental sundhed”. Dianetik handler grundlæggende om bevidsthedens struktur og funktion.