Er Scientology en kirke eller et fupnummer? Her får du hele historien om bevægelsen fra den første vision til erobringen af Hollywood.
- Bestseller blev startskuddet til Scientology
- Fra bestseller til kirke
- Scientology fritages for skat
- Sådan bliver man scientolog
- Cruiseskib er porten til fuldkommenhed
- Prisen for at blive scientolog
- Tom Cruise – Scientologys galionsfigur
- Tidslinje over Scientologys historie
- 5 kendte nuværende eller tidligere scientologer
- Scientology-ordbog
Lattergassen i tandlægestolen
Grundstenene til den nyreligiøse bevægelse Scientology blev lagt under et tandlægebesøg i USA i 1938.
Manden i tandlægestolen var amerikaneren Lafayette Ron Hubbard. Den 27-årige science fiction-forfatter skulle bare have revet en tand ud, men da han blev bedøvet med lattergas, fik han med egne ord en “ud af kroppen-oplevelse”.
Oplevelsen overbeviste Hubbard om, at vores sjæl ikke er bundet til kroppen, men kan forlade sit kødelige fængsel og bosætte sig i et nyt, ungt hylster, så vi dermed kan leve for evigt.
L. Ron Hubbard forlod tandlægen som en forvandlet mand og opsummerede sin nyreligiøse åbenbaring i bogen “Excalibur”.
Bestseller blev startskuddet til Scientology
Teksten blev dog aldrig udgivet, da indholdet ifølge L. Ron Hubbard selv var så sprængfarligt, at “fire ud af de 15 mennesker, som læste manuskriptet, blev sindssyge”.
Det følgende årti forfinede L. Ron Hubbard sine teorier, og i 1950 udgav han Scientologys svar på Biblen: “Dianetik: Den moderne videnskab om mental sundhed”.
Den grundlæggende idé bag værket – og Scientology i det hele taget – er følgende: Mennesket er et åndeligt væsen, som gennem en særlig form for terapi, “dianetik”, kan frigøre sig fra traumer og derigennem opnå et stadie af guddommelig erkendelse, hvor sjælen forlader kroppens hylster og bosætter sig i et nyt, altså de facto evigt liv.
Fra bestseller til kirke
Hubbards halvvejs religiøse hovedværk blev en gigantisk bestseller, og “Dianetik” er indtil videre solgt i omkring 88 millioner eksemplarer i over 50 lande.
L. Ron Hubbard brugte bestselleren som udgangspunkt for stiftelsen af en helt ny religion ved navn Scientology i starten af 1950’erne.
“Han begyndte selv at tro, han var en frelser og en helt, at han virkelig var guddommelig”, skrev Hubbards daværende kone, Sara Northrup, om sin mand i 1952.
To år senere, i 1952, åbnede den første kirke med navnet “Church of Scientology” i Los Angeles i USA.
Den kirke er stadig hovedsæde for Scientology, der har medlemmer over hele verden. I dag findes der ca. 8.500 Scientology-kirker over hele verden.
Scientology fritages for skat
Ifølge Scientology selv ligger religionens medlemstal i dag på den gode side af otte millioner. Medlemstallet er dog stærkt omdiskuteret, og frafaldne Scientologer påstår, at Scientology kun råder over knap 100.000 aktive medlemmer.
Da L. Ron Hubbard døde i 1986, blev han efterfulgt af Hubbards personlige assistent, David Miscavige. Seks år senere fik Scientology i 1993 status som kirke i USA. Det var en stor sejr, da det betød, at Scientology blev fritaget for at betale skat.
Kritikere har senere udtalt, at aftalen med det amerikanske skattevæsen kun kom i stand, fordi Scientology truede med at sagsøge hver eneste af skattevæsnets medarbejdere, hvis de ikke blev godkendt som kirke.
Skattefritagelsen har gjort Scientology til en særdeles velhavende organisation med en formue på omkring tre milliarder dollars.
Sådan bliver man scientolog
Cruiseskib er porten til fuldkommenhed
Prisen for at blive scientolog
Beregninger viser, at scientologer betaler knap en halv million dollars i gennemsnit for at komme helt til tops i Scientologys religiøse rangsystem.
Jo flere kontanter du lægger i kirken, jo højere “indsigt” får du også i den religiøse lære, hvilket i sidste ende kan give adgang til evigt liv i form af reinkarnation.
Ud over den halve million dollars kommer der udgifter til auditeringer, rejser, donationer m.m., som snildt løber op i et par millioner dollars.
Tom Cruise – Scientologys galionsfigur
Det siger sig selv, at det er de færreste mennesker, som kan smide flere millioner i Scientologys kirkebøsse.
Derfor har Scientology også i årtier arbejdet målrettet på at lokke rige Hollywood-stjerner ind i sin kult.
I 1950’erne iværksatte L. Ron Hubbard programmet “Project Celebrity”, der gav medlemmer en økonomisk belønning for at hverve Hollywood-stjerner til Scientology.
I slutningen af 1960’erne åbnede Scientology sit første såkaldte Celebrity Centre i Hollywood, efterfulgt af en række afdelinger i New York, Las Vegas og Nashville.
De mest fremtrædende medlemmer af Scientology er i dag skuespillerne John Travolta og Tom Cruise.
Sidstnævnte har været en galionsfigur for den religiøse kult, siden han første gang gjorde sit medlemskab offentligt under et interview med den amerikanske TV-journalist Barbara Walters i 1992.
Tidslinje over Scientologys historie
Dokumentar fortæller grum sandhed om Scientology
Listen over Hollywood-stjerner, der siden har vendt Scientology ryggen, er vokset de senere år, og mange skuespillere og film- og TV-folk har offentligt ytret deres utilfredshed med religionen.
I den sprængfarlige dokumentar “Scientologys religiøse fængsel” af Alex Gibney fra 2015 står flere af dem frem og fortæller om deres oplevelser med Scientology. Og det er hård kost.
Ifølge dokumentaren udspionerer Scientology systematisk sine medlemmer og truer med at afsløre hemmeligheder om deres privatliv, hvis de forlader kirken. Mest gruopvækkende er de forfærdelige skildringer af Scientologys genopdragelseslejr kaldet “Hullet”.
Hullet består af en håndfuld tomme campingvogne ude foran kirkens ejendom i Californien. Her bliver “tvivlere” udsat for hårdt fysisk arbejde og fysisk afstraffelse i flere måneder, mens de udelukkende lever af kirkens madaffald.
En af de mest åbenmundede kritikere i dokumentaren er manuskriptforfatter og instruktør Paul Haggis (“Million Dollar Baby”, “Crash”). Han har tidligere også fortalt om sine oplevelser med Scientology i en omfattende The New Yorker-artikel fra 2011.
“Jeg var i en religiøs kult i 34 år. Alle andre kunne se dette. Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke selv kunne”, siger han i interviewet.
5 kendte nuværende eller tidligere scientologer
Scientology-ordbog
Læs også: De vigtigste egyptiske guder