Skoleelever befrier dødsdømt heks - efter 329 år

22-årige Elizabeth Johnson var udviklingshæmmet, men blev alligevel dømt til døden for hekseri. Nu har en gruppe 8. klasseselever dog sørget for, at hun med 329 års forsinkelse er blevet frifundet.

Elizabeth Johnson var blot 22 år, da hun i 1693 blev dømt til døden for hekseri i Salem i nutidens Massachusetts i USA.

Ifølge hendes egen bedstefar havde hun betydelige udviklingshæmninger, men det blev der ikke taget højde for i dommen.

Det lykkedes siden Elizabeth Johnson at få sin dom omstødt, men hun er aldrig blevet frikendt for anklagerne - før nu.

En gruppe 8. klasseselever fra en skole i Massachusetts har sammen med deres lærer i tre år knoklet for at få de lokale politikere i tale og få dem overbevist om, at dommen skulle ændres – det hele som et led i elevernes samfundsfagsundervisning.

Og for nylig lykkedes det. Her underskrev statens guvernør Charlie Baker papirerne, der officielt benåder Elizabeth Johnson.

Selvom hekseprocesserne er et mørkt kapitel i Salems historie, er de i dag også et stort trækplaster for turister til byen – der er blevet kendt som USA's ”heksehovedstad”.

© Shutterstock

19 hekse henrettet i Salem

I USA er få hekseprocesser så velbeskrevne, som dem der i 1692 og 1693 fandt sted i den lille by Salem i Massachusetts. 30 af byens indbyggere blev dømt for hekseri, og 19 af dem blev henrettet – langt de fleste kvinder.

I årenes løb er alle de dømte på nær én blevet frikendt for de opdigtede forbrydelser, og Elizabeth Johnson var altså den sidste person der ifølge statens retssystem var at betragte som i ledtog med Satan.

Sammenlignet med Europa var de dog ikke specielt hekseforskrækkede på den anden side af Atlanten.

Der var i alt kun 36 registrerede heksehenrettelser i hele Amerika, sammenlignet med mere end 12.500 i Europa.