Tempelridderne: De største myter

Tempelridderne skjuler pagtens ark, de opdagede Amerika og er vogtere af den hellige gral. Myterne er mange - her kan du læse om en lille håndfuld af dem.

Tempelridderne skjuler pagtens ark

Pagtens ark, som Moses ifølge Bibelen byggede til opbevaring af stentavlerne med De 10 Bud, var enhver kristen krigers drøm. Dens kraft kunne skille floders vande, brænde vej gennem selv det mest uigennemtrængelige terræn, dræbe slanger og skorpioner og vælte selv den mest solide bymur.

Selve arken forsvandt ud af historien, da den babylonske kong Nebukadnesar 2. plyndrede Jerusalem i år 587 f.Kr. Men ifølge nogle legender fandt tempelridderne arken begravet under deres hovedkvarter på Tempelbjerget og bragte den herefter i sikkerhed i enten Frankrig eller Etiopien.

Arken hjalp efter sigende tempelridderne med at bygge obelisken i Aksum, som med sine næsten 34 meter var verdens højeste monolit, altså et stenmonument udhugget af én stenblok. fortællingerne er dog en myte: Obelisken er bygget i 300-tallet – 800 år før Tempelridderordenen blev skabt.

Tempelridderne fandt Jesu ligklæde

Ligklædet fra Torino, et klæde med aftrykket af en mandekrop, viser efter sigende Jesus i opstandelsesøjeblikket. Klædets tidligste historie er uklar, men historikere mener, at det i midten af 1300-tallet tilhørte slægtninge til Geoffroy de Charney – tempelridderen, som i 1314 blev brændt på bålet sammen med stormester Jacques de Molay.

Hustruen til Geoffroys nevø var muligvis den første, der udstillede klædet – i 1357. Sammenhængen har fået nogle til at hævde, at ridderne fandt Jesu ligklæde under Tempelbjerget, mens andre mener, at tempelridderne selv skabte ligklædet. videnskaben har aldrig kunnet fastslå klædets oprindelse med sikkerhed, men flere – omstridte – kulstof 14-analyser daterede i 1988 klædet til mellem år 1260 og 1390.

Ligklædet fra Torino er et af den katolske kirkes mest berømte relikvier. Foto: Wikipedia

Tempelridderne vogtede den hellige gral

Muligvis inspireret af keltiske myters mange bægre, som kunne give superkræfter og redde liv, blev bægeret fra den sidste nadver i middelalderens legender til nøglen til mystisk samhørighed med Gud.

De magtfulde tempelriddere blev hurtigt blandet ind i folkloren og fremstod i hele middelalderen som gralens vogtere i de bardevers og lejrbålshistorier, almindelige europæere forlystede sig med. Endnu i dag mere end antyder visse katolske ordener, at de besidder gralen. Beviser er der dog ingen af.

Middelalderens myter forbandt gralen med guddommelig kraft. Foto: Shutterstock

Tempelridderne opdagede Amerika

Ifølge en vedholdende myte kom tempelridderne til Amerika mere end 200 år før Columbus, og i det nuværende Mexico hentede tempelridderne angiveligt hele skibsladninger af guld og sølv. Aztekerne betragtede dem nemlig som “Den Store Hvide Gud”, en frelserskikkelse, som skulle komme fra øst og bringe viden og civilisation.

Myten om tempelriddernes amerikanske eventyr er dog beviseligt usand: Historien om guden Quetzalcoatl er betydelig ældre end tempelridderne, ligesom ingen arkæologiske fund nogensinde har knyttet ridderne til Amerika.

Få hele historien om tempelridderne - storhed og fald

Aztekernes gud Quetzalcoatl var bl.a. gud for lærdom.