Tema

Troldkraft og kærlighed gnistrede i sankthansnatten

Sankthansaften falder den 23. juni, dagen før Johannes Døberens fødselsdag, og fejringen blev indført af kirken som afløser for den hedenske lysfest ved sommerens solhverv. Natten var ifølge folketroen fyldt med kraft og magi – lægeurter og helligkilder blev anset som ekstra helbredende og ungdommens elskov særligt frugtbar. Men der var også onde kræfter på spil: Heksene fór til Bloksbjerg eller Hekkenfeldt, og befolkningen tændte bål som værn mod det onde.

Heksebålene brændte overalt i Europa
Religionshistorie

Heksebålene brændte overalt i Europa

De havde sex med Djævelen og smurte sig med fedt fra kogte babyer. Kun fantasien satte grænser for de anklager, der sendte titusindvis af kvinder og mænd i flammedøden.

18 minutter

Dæmoniske varulve hjemsøgte Europa
Kriminelle

Dæmoniske varulve hjemsøgte Europa

Da Solen går ned, flænser et langstrakt hyl fra en ulv og en ung piges fortvivlede skrig aftenstilheden. Året er 1573, og en varulv er løs i Jurabjergene i det østlige Frankrig.

12 minutter

Hekseforfølgelser skyllede ind over Europa
Religionshistorie

Hekseforfølgelser skyllede ind over Europa

Historikerne har aldrig fundet tegn på, at mennesker skadede andre med sort magi. Alligevel blev omkring 50.000 henrettet for at stå i ledtog med Djævelen under de store hekseforfølgelser fra det 14. til det 17. århundrede.

19 minutter