Bridgeman, Babylon Baroque & Shutterstock

Ren badeferie: Fra lejede hytter til luksuriøse charterrejser

I slutningen af 1800-tallet stod ferien på slagsmål og badehoteller, men knap 100 år senere var ferien forvandlet til luksus i Sydeuropa.

1870'erne: Arbejderne smed hæmningerne

Ferierejser var i begyndelsen af 1800-tallet noget, de fleste briter kun kunne drømme om. Alt dette ændrede sig med byggeriet af jern­ba­ner­ne, der omkring midten af år­hund­re­det gjorde rejser over længere afstande mulige for flere.

Bedre forhold med højere løn og mere frihed gav på samme tid arbejderne på de store fabrikker i den nordlige del af landet chancen for at holde ferie væk fra hjemmet.

Ferien varede for de fleste en uge, som blev tilbragt på badehotel eller i lejede hytter ved Englands vestkyst. Især byerne Blackpool og Southend-on-Sea var populære.

Teater gav adspredelse. Når gæsterne ikke badede, kunne de more sig over de populære dukker Punch og Judy.

© Bridgeman, Babylon Baroque & Shutterstock

Vandgangen foregik i tækkelige ba­de­drag­ter, for dyden holdt ikke ferie i victoriatiden.

Dansesteder, music-halls og varieté-forestillinger gav imidlertid gæsterne gode muligheder for at slå sig løs, når aftenmørket lagde strandene øde.

  • Fordel: Ferie gav arbejdere sundhed og styrke. Ophold ved havet gav befolkningen mulighed for at hvile ud, få frisk luft og samle kræfter til arbejdet.

  • Ulempe: Vold og slagsmål hørte med til ferien. Nogle ferierende smed hæmningerne så meget, at de kom op at slås. Især unge mænd deltog i vold.

1930'erne: Overklassen tog på safari

Med de nye langtrækkende passagerfly var en foto-safari i det fjerne Afrika inden for rækkevidde i hvert fald for overklassen.

De rejsende boede komfortabelt i telte med bad og toilet. Om aftenen nød safarigæs­terne cocktails og gourmetmad, mens de lyttede til lydene fra savannens vilde dyr.

Hollywood-film som fx “Kong Salomons miner” var med til at gøre safarien populær.

Med smarte håndholdte kameraer kunne de rejsende selv optage film og billeder til at vise frem for vennerne derhjemme.

En rejse i Afrika var ren afslapning.

© Shutterstock

1960'erne: Charterrejser gjorde ferie til den rene luksus

Efterkrigstidens økonomiske opsving betød, at også almindelige europæere fik råd til at rejse på ferie i udlandet.

Korsika, Mallorca og Costa Brava blev de foretrukne mål for nordeuropæere med lyst til sol og afslapning.

Alt på turen var nøje planlagt hjemmefra af rejseselskabet, så de ferierende skulle blot nyde livet og de eksotiske omgivelser.

Charterrejsen var for mange den første kontakt med fremmede lande og skikke og førte til nye vaner. Rejserne gjorde det fx populært at drikke vin til maden.

For mange blev charterrejsen en årlig begivenhed.

© Shutterstock