Look and Learn/Bridgeman Images
Dostojevskijs falske henrettelse.

Dostojevskij overlevede sin egen henrettelse

Han var minutter fra at blive skudt som 28-årig. Han blev forvist til Sibirien. Hans helbred skrantede konstant. Og han mistede alt på rouletten. Alligevel formåede Fjodor Dostojevskij at skrive nogle af verdens bedste romaner.

Fjodor Dostojevskij (1821-1881) er en af de største russiske forfattere nogensinde. Han står bag uomgængelige litterære mesterværker som “Idioten”, “Forbrydelse og straf” og “Brødrene Karamazov”.

Dostojevskijs privatliv var dog langtfra nogen succeshistorie. Fattigdom, tragiske dødsfald, sygdom og en invaliderende spilafhængighed plagede ham hele livet.

Men på trods af de mange personlige tragedier fandt forfatteren alligevel motivationen og kræfterne til at skrive sine murstensromaner i et ofte nærmest blindt arbejdsraseri.

Bliv klogere på Dostojevskijs utrolige liv og forfatterskab her.

Dostojevskij blev genfødt efter henrettelse

Den 22. december 1849 står 28-årige Fjodor Dostojevskij på Semyonovsky Plads i Sankt Petersborg og venter på at møde sin skaber.

Det er otte måneder siden, det fremadstormende forfattertalent og tre af hans venner blev anholdt for at have læst og diskuteret udenlandsk litteratur og filosofi. I det enevældige zarstyre er artikler og bøger fra Vesteuropa forbudt pga. deres potentielt undergravende idéer.

Dostojevskijs tre venner står bagbundet op ad træpæle med en sæk over hovedet. Officeren læser dødsdommen højt, og soldaterne lægger an til at skyde. Om få sekunder er hans venner døde, dernæst er det Dostojevskijs tur.

Illustration af Dostojevskijs iscenesatte henrettelse.

Den 22. december 1849 stod Fjodor Dostojevskij bagbundet sammen med sine tre forfatter-venner og afventede døden. Efter planen skulle Dostojevskij henrettes som den sidste, men dødsdommene blev afblæst i sidste øjeblik.

© Wikimedia Commons

Men så sker et guddommeligt mirakel. En budbringer fra zar Nikolaj 1. ridder ind på pladsen og afblæser henrettelsen. I sidste øjeblik bliver dødsdommen ændret til fire års hårdt arbejde i en sibirisk fangelejr efterfulgt af seks års tvungen militærtjeneste.

“Mit liv begynder i dag. Nu bliver jeg genfødt i en ny form”, skrev Fjodor Dostojevskij om oplevelsen.

Det er få mennesker forundt at få en ny chance her i livet, og Dostojevskij har tænkt sig at gribe den. Han vil knokle resten af sine dage for at blive den største forfatter, Rusland nogensinde har haft.

Faren blev fundet død i en grøft

Mariinskij-hospitalet i Moskva.

Mariinskij-sykehuset i Moskva, hvor Fjodor Dostojevskij ble født den 11. november 1821. Dostojevskijs far, Mikhail Andrejevitj Dostojevskij, arbeidte som fattiglege på sykehuset, som i dag huser et av mange russiske Dostojevskij-museer.

© Creative Commons

Den amerikanske forfatter Ernest Hemingway blev engang spurgt, hvad der er den vigtigste forudsætning for at blive en stor forfatter. “En ulykkelig barndom”, svarede han.

Hvis det passer, var Fjodor Dostojevskij forudbestemt til litterær storhed.

Dostojevskij blev født den 11. november 1821 på Mariinskij-hospitalet i Moskva og var den næstældste søn i en børneflok, der kom til at tælle i alt otte børn.

Han fik første gang øjnene op for bøgernes magi, da moren læste “1001 nats eventyr” højt for ham, da han var lille. Senere kastede han sin kærlighed på særligt den russiske digter Aleksandr Pusjkin.

For lille Fjodor var der god grund til at flygte ind i litteraturens verden. Faren var en kolerisk og streng satan, moren en skrøbelig kvinde, der døde af tuberkulose, da Dostojevskij var teenager.

Efter morens død slog faren sig på flasken, og den 16. juni 1839 blev han fundet livløs i en grøft. Officielt døde faren af et hjertestop, men rygterne sagde, at han var blevet dræbt af sine tjenestefolk efter et voldsomt skænderi.

På det tidspunkt læste Fjodor og storebroren, Mikhail, til militæringeniører i Sankt Petersborg efter farens ønske. Fjodor Dostojevskij færdiggjorde uddannelsen som ingeniør i 1843 og fik kort efter job som premierløjtnant.

Blot et år senere sagde han op, 23 år gammel. Han havde ikke lyst til at hellige sig ingeniørkunsten, men ville i stedet udforske den menneskelige eksistens. Som han formulerede det i et brev til sin bror:

“Mennesket er en gåde. Denne gåde skal løses, og hvis du bruger hele livet på at løse den, er dit arbejde aldrig forgæves; jeg beskæftiger mig med denne gåde, fordi jeg ønsker at være et menneske”.

Mordforsøg på zar Aleksander 2.

Zar Aleksander 2. blev udsat for fem mislykkede attentatforsøg, inden han omkom i det sjette. Her overlever han i 1879 det tredje forsøg, da en pistolmand pludselig dukker op, mens han er ude på sin daglige spadseretur omkring sit palads i Sankt Petersborg.

© Imageselect

1800-tallets Rusland var konstant i krig med sig selv

Den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij levede i en tumultarisk tid præget af massiv undertrykkelse, voldelige oprør og ideologiske magtkampe.

Bønderne arbejdede som slaver

Mens industrialiseringen forandrede det meste af Europa fra midten af 1700-tallet og frem, var op mod 85 pct. af den russiske befolkning stadig i Dostojevskijs levetid bønder. De havde i generationer levet i livegenskab, hvilket betød, at de var godsejerens ejendom, som han frit kunne straffe. I bund og grund var bønderne altså slaver.

Russerne levede under et totalitært enevælde

Mens demokratierne langsomt udviklede sig i Vesteuropa, strammede zar Nikolaj 1. (1825-1855) sit totalitære greb om Rusland. Vestlig filosofi og litteratur blev forbudt, og de “eurofile” russere, der kæmpede for at dreje Rusland over i en vesteuropæisk retning, blev nedkæmpet med hård hånd.

Kommunister og nihilister splittede Rusland

I sidste halvdel af 1800-tallet fik to bevægelser stor udbredelse i Rusland – den gudsfornægtende, mørke nihilisme og den nye, udefrakommende kommunistiske ideologi. Russiske oprørere myrdede zar Aleksander 2. i 1881, men det var kommunisterne anført af Lenin, som gav zarstyret dødsstødet med den russiske revolution i 1917.

Debut gjorde Dostojevskij til en sensation

Fjodor Dostojevskij udgav sin første roman, “Stakkels mennesker”, i 1846. Debuten forvandlede Dostojevskij til en litterær sensation, og snart befandt han sig i inderkredsen af Sankt Petersborgs unge, liberale forfattere.

Hver fredag mødtes forfatterne hos den revolutionære Mikhail Petrasjevskij for at læse og diskutere litteratur. Den såkaldte Petrasjevskij-kreds var særligt optaget af vesteuropæiske artikler og bøger, som var forbudt i det enevældige Rusland pga. deres undergravende idéer.

I foråret 1849 blev bogklubben fortid. Spioner fra zar Nikolaj 1.s hemmelige politi havde infiltreret gruppen og samlet beviser nok til, at de unge forfattere kunne arresteres.

Kl. 4 om morgenen den 23. april blev Fjodor Dostojevskij anholdt i sin lejlighed. Otte måneder senere blev han “genfødt” efter den aflyste henrettelse ved Semyonovsky Plads og sendt til en fangelejr i Sibirien. Her tog forfatteren hul på det mørkeste kapitel i sit liv.

Lejrophold var plaget af angstanfald og hæmorider

Fangelejr i Sibirien i 1891.

Russisk fangelejr i Sibirien i 1891 nogle årtier efter Dostojevskijs afsoning i 1850-1854.

© Library of Congress/World Digital Library

Fjodor Dostojevskij ankom til lejren i den sibiriske by Omsk den 23. januar 1850 iført fodlænker. Forfatterens bolig de næste fire år var en kold og fugtig barak med rådne trævægge.

“Skidtet på gulvet var centimetertykt. Fra morgen til nat var det umuligt ikke at opføre sig som svin”, skrev han om sit nye hjem.

Opholdet tog hårdt på Dostojevskij. Han fik jævnligt angstanfald, sov kun fire-fem timer i døgnet og led sågar af en slem omgang hæmorider.

Værst var det dog, at han ikke længere kunne skrive. Som han siden melodramatisk formulerede det: “Livet kan ikke fortsætte, før jeg igen bliver publiceret!”

Dostojevskij blev løsladt i februar 1854. De næste seks år af sin straf afsonede Fjodor Dostojevskij som soldat ved byen Semipalatinsk (i dag Semej i Kasakhstan) – et område så øde, at Sovjetunionen senere brugte stedet til atomprøvesprængninger.

Under opholdet i Semipalatinsk forelskede Dostojevskij sig i den 28-årige enkefrue Maria Isaeva, som han giftede sig med i 1857. På deres bryllupsnat fik Dostojevskij et alvorligt epileptisk anfald. Det skulle blive det første af mange anfald i hans liv.

Dostojevskijs epilepsi

Epileptisk anfald.

Illustration af et epileptisk anfald i en videnskabelig publikation fra 1897.

© Public domain

Freud kaldte Dostojevskijs epilepsi for “hysteri”

Ny zar løsner op for censuren

Ægteskabet med Maria Isaeva kom sig aldrig rigtig oven på forskrækkelsen over Fjodors epileptiske anfald. Maria følte, at hun var blevet narret til at gifte sig med en invalid, og det hjalp heller ikke på forholdet, at ægteparrets første datter, Sonya, døde blot tre måneder gammel.

Mens privatlivet slog revner i det iskolde Sibirien, blussede Dostojevskijs kreative flamme op igen. Han begyndte bl.a. at skrive om sine oplevelser i det sibiriske fangenskab, hvilket senere blev til romanen “Det døde hus”.

I 1859 blev Dostojevskij endelig fritstillet fra hæren grundet sin epilepsi. Samme år rejste han til Sankt Petersborg med Maria og hendes søn fra et tidligere ægteskab.

“Hemmeligheden bag den menneskelige eksistens er ikke kun at leve, men også at vide, hvad man lever for”. Dostojevskij i romanen “Brødrene Karamazov”.

Det var et forandret Rusland, som mødte Fjodor Dostojevskij. Zar Nikolaj 1. var død i 1855, og nu sad sønnen Aleksander 2. på tronen.

Den nye zar var mere liberal end sin forgænger og lempede bl.a. statens hårde censur. I det mildere politiske klima besluttede Fjodor Dostojevskij og hans bror Mikhail i 1861 at udgive det nye tidsskrift “Vremya” (“Tid”).

I slutningen af 1863 bandlyste myndighederne ‘Vremya’ efter udgivelsen af en zar-kritisk artikel skrevet af forfatteren og filosoffen Nikolay Strakhov. Tidsskriftet måtte lukke og efterlod brødrene Dostojevskij med en massiv gæld til deres mange investorer.

Kort tid efter døde hans kone, Maria, af tuberkulose og hans bror Mikhail af en leversygdom med få måneders mellemrum.

“Mit liv er blevet knust på et enkelt år”, skrev den sørgende forfatter i sin dagbog.

To måneder til at skrive en murstensroman

Dostojevskijs arbejdsværelse.

Dostojevskijs arbejdsværelse genskabt på forfatterens sidste bopæl i Sankt Petersborg. Rundtom i Rusland findes der flere Dostojevskij-museer. Uret til højre er sat i stå på præcis det klokkeslæt, hvor forfatteren døde den 9. februar 1881.

© Creative Commons/Davide Mauro

Fjodor Dostojevskij stod igen helt alene – denne gang i et gældsfængsel med ubetalte regninger på i alt 25.000 rubler (omkring 1,5 mio. nutidskroner). Desuden havde han stedsønnen samt brorens kone og fire børn at forsørge.

I dette kaos begyndte han arbejdet på en af sine berømteste romaner, “Forbrydelse og straf”, der udkom i 1866. Samme år indgik han en af historiens elendigste aftaler med den berygtede forlægger Stellovskyij

Dostojevskij fik 3.000 rubler i forskud mod at give Stellovskij rettighederne til at udgive alle hans tidligere værker. Samtidig forpligtede forfatteren sig til at publicere en ny roman den 1. november 1866.

Hvis Dostojevskij overskred fristen, ville forlæggeren få rettighederne til at udgive alle Dostojevskijs værker de kommende ni år – uden at betale en rubel for dem.

Dostojevskij havde en idé til en roman, der skulle hedde “Spilleren”, om en ludoman, der spillede sit liv i stykker. Historien var tæt på Dostojevskijs eget liv.

Siden et kasinobesøg i Tyskland i 1863 var forfatteren selv blevet bidt af at spille, og roulettens snurrende hjul blev en ødelæggende besættelse for ham de følgende år.

I september 1866 havde Dostojevskij endnu ikke skrevet én linje på romanen, der skulle ligge på Stellovskijs bord mindre end to måneder senere.

Stenograf blev Dostojevskijs store kærlighed

Dostojevskij i 1876.

Dostojevskij i 1876.

© Public domain

I et anfald af panik hyrede Dostojevskij en stenograf til at skrive romanen ned, mens han dikterede den.

Valget faldt på den 20-årige Anna Snitkina. På under to måneder fik de skrevet romanen færdig og afleveret den til forlæggeren den 1. november 1866 – blot få timer før deadline.

Indtil da havde den 45-årige Fjodor Dostojevskij ikke haft synderligt held i hverken spil eller kærlighed, men Anna Snitkina skulle vise sig at blive hans helt store gevinst.

De to forelskede sig og blev gift i 1867. Sammen fik de i alt fire børn, hvoraf de to dog døde som små.

Bryllupsrejsen gik til Europa og skulle have varet tre måneder. Men spilledjævlen satte igen kløerne i Dostojevskij, og han spillede alle de penge op, som parret skulle have brugt til at komme hjem. Ludomanien endte med at forlænge deres bryllupsrejse med fire år.

Fire mesterværker af Dostojevskij

Den russiske forfatter skrev nogle af de vigtigste værker i verdenslitteraturen. Her er fire romaner fra mesterens hånd, du ikke må snyde dig selv for.

“Forbrydelse og straf” – bogforside fra 1920’erne
© “Forbrydelse og straf”: Kvasnička og Hampl, Prag, 1925

Den berømte – “Forbrydelse og straf” (1866)

Romanen regnes for en af verdenslitteraturens største bedrifter. Den handler om den fattige student Rodion Raskolnikov, der nøje planlægger at begå et rovmord på en panterlånerske. Fortællingen kredser om store spørgsmål som skyld, straf og dårlig samvittighed – eller mangel på samme.

“Idioten” – romanforside.
© “Idioten”: Kvasnička og Hampl, Prag, 1925

Den menneskelige – “Idioten” (1869)

Denne næsten handlingsløse mastodont på over 800 sider handler om fyrst Leo Mysjkin, der er så godhjertet og næstekærlig, at han ikke ser andres ondskab. Af alle andre regnes hovedpersonen for, ja en idiot. Ligesom Dostojevskij selv lider titelpersonen også af voldsomme epileptiske anfald.

“Det døde hus” af Dostojevskij.
© “Det døde hus”, anden del: Kvasnička og Hampl, Prag, 1926

Den selvbiografiske – “Det døde hus” (1860)

De fleste af Dostojevskijs romaner trækker på forfatterens eget liv, men få gør det så åbenlyst som den semi-autobiografiske “Det døde hus”. Romanen er baseret på forfatterens ophold i en fangelejr i Sibirien, og Dostojevskijs alter ego i fortællingen er den adelige Aleksandr Petrovitj. “Det døde hus” blev Dostojevskijs tilbagevenden til den litterære scene efter 10 års ufrivilligt ophold i Sibirien.

“Brødrene Karamazov” af Dostojevskij.
© “Brødrene Karamazov”, tredje del: Kvasnička og Hampl, Prag, 1926

Den sidste (og bedste?) – “Brødrene Karamazov” (1880)

Hvem myrdede Fjodor Karamazov? Det spørgsmål er udgangspunktet for Dostojevskijs sidste og mest ambitiøse værk. Fortællingen samler trådene fra hans andre store romaner og præsenterer læseren for dysfunktionelle familier, kærlighedskvaler og en neglebidende retssag. For mange er dette forfatterens absolutte hovedværk.

Dostojevskij – bibliografi

Dostojevskijs produktion er enorm. Der er både romaner, noveller og et hav af andre skrifter. Her er en oversigt over nogle af de vigtigste af Dostojevskijs romaner:

  • 1846 – Stakkels mennesker
  • 1846 – Dobbeltgængeren
  • 1860 – Det døde hus
  • 1861 – De ydmygede og sårede
  • 1864 – Kældermennesket
  • 1866 – Forbrydelse og straf
  • 1867 – Spilleren
  • 1869 – Idioten
  • 1870 – Den evige ægtemand
  • 1872 – De besatte
  • 1875 – Ynglingen
  • 1880 – Brødrene Karamazov

Dostojevskij kom til te hos zaren

Kun takket være et generøst lån af Dostojevskijs rige tante kunne Fjodor og Anna omsider komme hjem til Sankt Petersborg igen i sommeren 1871.

Året efter fik Dostojevskij publiceret romanen “De besatte”, og fra 1876 udgav han “En forfatters dagbog” som månedsskrift.

Udgivelserne kan sammenlignes med nutidens avisklummer eller forfatterblogs og indeholdt Dostojevskijs personlige betragtninger og meninger om tiden og samfundet i det foranderlige Rusland, hvor tronen for alvor vaklede under zaren.

“En forfatters dagbog” gav endelig forfatteren den mainstream succes, han havde sukket efter hele livet – og i 1878 blev han sågar inviteret til te hos Aleksander 2. i det overdådige Vinterpalads.

Vinterpaladset i Sankt Petersborg.

Vinterpaladset i Sankt Petersborg, hvor Dostojevskij blev inviteret til te hos zaren. I dag rummer paladset et af verdens vigtigste kunstmuseer: Eremitagemuseet.

© Shutterstock

Udgivelsen af Dostojevskijs ambitiøse roman “Brødrene Karamazov” i 1880 cementerede hans status som en af Ruslands største forfattere. Dostojevskij nåede dog ikke at nyde godt af berømmelsen særlig længe.

Den 9. februar 1881 døde forfatteren af det lungeemfysem og den epilepsi, som havde plaget ham hele voksenlivet. Han blev den 59 år.

Dostojevskij havde brugt et helt liv på at løse gåden om menneskets eksistens – og i en af de berømteste passager fra “Brødrene Karamazov” gav han endelig sine læsere svaret:

“Hemmeligheden bag den menneskelige eksistens er ikke kun at leve, men også at vide, hvad man lever for”.