Shutterstock
Ukrainske hooligans

Hvad er Novorossiya?

En russisk koloni, som strækker sig over store dele af Ukraine – det er drømmen hos de pro-russiske separatister, der stadig holder tanken om det såkaldte Novorossiya i live.

Novorossiya – Ny Rusland – er det historiske navn, der blev brugt i det russiske zarrige om et stort steppe-landskab nord for Sortehavet.

Området dækkede størstedelen af det sydlige og østlige Ukraine og blev oprindeligt etableret som en russisk provins i 1764. Territoriet skulle i praksis fungere som en bufferzone mod Det Osmanniske Rige mod syd.

For at få befolket og opdyrket så meget som muligt af det enorme steppeområde delte Novorossiyas magthavere rundhåndet ud af jorden til især russiske adelsfolk og ukrainske bønder.

Novorossiya blev en del af Ukraine

Regionen forblev en del af zarens Rusland indtil marts 1917, hvor en opstand tvang zar Nikolaj 2. til at abdicere.

I de efterfølgende år blev Novorossiya en kastebold mellem flere stater og blev både regeret af den nyetablerede russiske republik, en kortlivet ukrainsk stat og en anti-kommunistisk bevægelse.

Sovjetunionen overtog området i 1922 og indlemmede det i den ukrainske sovjetrepublik. Herefter ophørte Novorossiya med at eksistere som geografisk begreb, og området blev efter Sovjetunionens fald i 1991 overtaget af Ukraine.

Ukrainske hooligans

Idéen om en russisk udbryderstat er ikke populær blandt ukrainere – her brænder ukrainske hooligans Novorossiyas flag under en fodboldkamp.

© Shutterstock

Drømmen lever stadig

I 2014 blev tanken om Novorossiya dog vakt til live igen. Den russiske præsident, Vladimir Putin, slog fast, at ukrainske regioner som Luhansk og Donetsk er en del af Novorossiya – og dermed historisk set russiske i hans optik.

“Rusland mistede disse områder af forskellige årsager, men russerne blev”, sagde Putin.

Putins ord fik pro-russiske separatister til at tage magten i Luhansk og Donetsk og erklære, at de ville genskabe Novorossiya.

Læs også: Ukrainsk og russisk – hvad er forskellen?

I februar 2022 kom drømmen et stort skridt nærmere, da Putin erklærede de to regioner som selvstændige republikker kort inden den russiske invasion af Ukraine.