Loven blev strammet
Aborten blev dog ikke frigivet uden kontroverser. Modstanden mod abort var udbredt, og allerede i 1924 havde abortmodstanderne fået så meget vind i sejlene, at Sovjetunionen indførte restriktioner, så kvinder kun kunne få en abort, hvis graviditeten bragte den gravide eller det ufødte barn i livsfare.
Trods restriktionerne fortsatte kvinder med at strømme til hospitalerne, og myndighederne så sig nødsaget til at etablere særlige abort-klinikker for at aflaste sygehusene og frigøre hospitalsstuer.
Abort truede befolkningstallet
Det enorme antal aborter bekymrede lægerne, og snart blev restriktionerne strammet yderligere, så kvinder ikke længere kunne få aborter efter tre måneders graviditet. Desuden modtog hospitalerne ordre om at prioritere fattige, ugifte kvinder.
Samtidig påpegede kritiske røster, at Sovjetunionen risikerede et stort fald i befolkningstallet, hvis abort-bølgen fortsatte. Et fald, som ville svække landets industri og militær.
For at imødekomme kritikken erklærede den lovgivende eksekutivkomité i juni 1936, at det igen var ulovligt at foretage aborter i Sovjetunionen.