Vitaly V. Kuzmin
TOS-1

Hvordan fungerer russernes TOS-1-våben?

Missiler, som kan lægge boligblokke i ruiner og suge luften ud af lungerne på fjendtlige soldater – russernes TOS-1 er et skræmmende effektivt og drabeligt våben.

Sidst i februar 2022 blev det russiske missilsystem TOS-1 spottet nær den russisk-ukrainske grænse. TOS-1 består af en raketkaster, der er monteret på en kampvogn og kan affyre op mod 24 stk. 220-mm-missiler mod fjendtlige stillinger.

Selve missilerne indeholder en tank med eksplosiv væske eller pulver. Efter affyringen blander en eksplosion væsken eller pulveret med den omgivende luft og skaber en sky af eksplosive aerosoler, som spreder sig.

Ofrene får en smertefuld død

Dernæst følger detonationen. Den giver et kraftigt overtryk, som når eksplosionsgasserne afkøles efterfølges af et kraftigt undertryk, der absorberer al luften inden for en radius på op til 1,5 km. Resultatet bliver en bombe, som er omtrent dobbelt så kraftig som en konventionel bombe og ødelægger alt i sin nærhed.

En person, som er inden for TOS-1’s nedslagszone, vil enten brænde ihjel eller lide en smertefuld død ved at ved at få suget luften ud af lungerne og smadret organerne. TOS-1 er især et effektivt våben mod fjendtlige tropper, der barrikaderer sig i bunkere, kældre eller befæstede bygninger.

Pga. den smertefulde død, som våbnet kan medføre, fordømmer flere NGO’er brugen af TOS-1, som også er på Human Rights Watchs liste over forbudte våben.

Video: Se effekten af TOS-1 på slagmarken

Video

TOS-1 fik sin ilddåb i Afghanistan

TOS-1 blev oprindeligt udviklet i Sovjetunionen til at angribe befæstede fjendtlige stillinger og letpansrede køretøjer. Våbnet blev første gang taget i brug i 1988 under den sovjetiske invasion i Afghanistan, og siden har den russiske hær også brugt det i fx Tjetjenien.

En fuld salve kan lægge boligblokke eller hele kvarterer i ruiner og ødelægge skyttegrave, hvorefter russiske styrker i kampvogne kan rykke frem og tilintetgøre enhver soldat, som måtte have overlevet angrebet.