En af de få, som ikke forsvandt, var Hviderusland. Især efter Lukasjenkos tiltræden som præsident i 1994 begyndte de to lande at knytte tætte bånd og etablerede i 1996 Unionstaten Rusland og Hviderusland. Formålet var at integrere landene tættere sammen inden for bl.a. økonomi og sikkerhedspolitik.
“Vi er ikke russere”
Forholdet mellem de to lande har dog ikke været den rene idyl. Mens russerne gerne så Hviderusland som en del af den russiske føderation, har Lukasjenko skiftevis gjort tilnærmelser og afvist russerne for at pleje sine egne interesser.
Hviderusland sender ca. 50 pct. af sine eksportvarer til Rusland og modtager i stedet billig olie og gas. Afhængigt af de geopolitiske vinde har Lukasjenko i de senere år både erklæret, “Vi er ikke russere – vi er hviderussere”, og at Rusland og Hviderusland “kan forene sig i morgen uden problemer”.
Putin har på sin side flere gange sat Lukasjenko på plads ved at skrue op for energipriserne og forbyde hviderussiske varer.
Putin sikrede valgsejr
I øjeblikket er forholdet mellem de to lande igen lunt – formentlig fordi Putin sendte soldater til Hviderusland for at holde Lukasjenko ved magten efter et kontroversielt valg i 2020.
Som tak har Lukasjenko ladet den russiske hær passere igennem Hviderusland for at invadere Ukraine.