Narodowe Archiwum Cyfrowe
Mudder i Rusland

Hvorfor er Rusland så svært at invadere?

Flere gange i historien er den såkaldte General Mudder kommet russerne til undsætning i nødens stund, når fremmede militærmagter har invaderet det enorme land.

To gange om året – forår og efterår – bliver russerne vidner til rasputitsa, hvor regn og sne forvandler jorden og de ikke-asfalterede veje til et stort mudderpløre. Rasputitsa skyldes, at den lerholdige jord i Rusland, Ukraine og Hviderusland ikke kan lede vandet væk, hvilket er en kæmpe ulempe for befolkningen.

Men historisk set har mudderet været en af russernes bedste allierede. Flere gange i historien har det russiske mudder-helvede – spøgefuldt kaldet General Mudder – nemlig reddet det mægtige rige fra at blive løbet over ende af invasionshære.

Mudder i Rusland

De tyske køretøjer havde uhyre svært ved at trænge igennem det russiske mudder under 2. verdenskrig.

© Narodowe Archiwum Cyfrowe

Allerede i 1200-tallet reddede mudder byen Novgorod fra en truende mongolsk hær, som opgav at trænge igennem pløret. Også Napoleons hær indså i 1812, at de russiske mudder-veje gjorde en invasion til en noget nær umulig opgave.

“Fugten, som fulgte sneen og isen, gjorde blot kulden endnu mere gennemtrængende, mens det var næsten umuligt at trække kanon-vognene igennem det halvfrosne mudder”, skrev den franske historiker Adolphe Thiers.

Vejene blev til kanaler af mudder

Omkring 130 år senere gjorde Hitlers hær de samme erfaringer ved Østfronten, hvor General Mudder forsinkede den tyske fremmarch med flere måneder i 1941-1942 – og formentlig reddede Moskva.

“Vejene blev hurtigt forvandlet til kanaler af bundløs mudder, langs hvilke vores køretøjer kun kunne bevæge sig i sneglefart og med stort slid på motorerne”, fastslog den tyske general Heinz Guderian.

Mudderet, som har reddet Rusland flere gange, kan dog også vise sig at blive en ulempe for russerne selv. Eksperter vurderer nemlig, at General Mudder potentielt kan spænde ben for russernes kampvogne under den russiske invasion af Ukraine.