Nsuvorov
Ortodoks kirke

Kan Rusland løbe tør for soldater?

Ruslands befolkningstal falder voldsomt i disse år – og det kan skabe store problemer for Putin, som drømmer om nærmest endeløse rækker af unge, veltrænede soldater.

Siden Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 har Vladimir Putin kæmpet på to fronter. Mens hans soldater og kampvogne har forsøgt at erobre nabolandet, er et andet skæbnesvangert slag blevet udkæmpet på hjemmefronten.

Her har Putin forsøgt at vende et russisk fødselstal, der længe har været i frit fald. I øjeblikket får russiske kvinder nemlig kun halvt så mange børn, som det kræver, hvis det nuværende befolkningstal skal opretholdes

Kombineret med covid-19, invasionen af Ukraine og en stor udvandring skrumper Ruslands befolkningstal med ca. én mio. indbyggere om året. Det betyder, at antallet af unge mænd, der kan tjene i militæret, skrumper gevaldigt. Indkaldelser af unge russiske mænd til militærtjeneste mindsker desuden landets arbejdsstyrke.

Ortodoks kirke

Den ortodokse kirke i Rusland har iværksat programmer, som skal overtale kvinder til ikke at få aborter.

© Nsuvorov

Putin efteraber Stalin

For at finde en løsning på problemet har Putin bl.a. set på, hvordan Josef Stalin tacklede problemet med manglende soldater. Under 2. verdenskrig mistede Sovjetunionen så mange unge mænd, at Stalin så det som en nødvendighed, at landets kvinder fødte flere børn.

Hvor Sovjetunionens første ledere lagde stor vægt på ligestilling, strammede Stalin sit greb om kvinderne, i takt med at antallet af soldater faldt. Eksempelvis blev moderskabet glorificeret voldsomt i 1930'erne, mens skilsmisser var næsten umulige at få – og aborter blev forbudt.

Desuden indførte Stalin i 1944 en særlig orden for kvinder, som fik over 10 børn – og netop den orden har Putin genoplivet for at banke fødselstallet op. Kombineret med forskellige antiabort-love og promovering af det børnerige familieliv håber Putin, at han kan vende udviklingen og sikre, at Rusland i fremtiden vil have masser af unge mænd, der kan tjene i hæren.