VoidWanderer

Rusland plyndrer systematisk ukrainske museer

Overalt i Ukraine bliver museumssamlinger - især guld – røvet og kørt østpå mod Rusland. Ingen ved hvor de ender.

I slutningen af marts 2022 troppede en russiske soldater op på det kulturhistoriske museum i den ukrainske by Militopol. Museet huser bl.a. en skat bestående af uvurderlige guldgenstande fra skyterriget, samt en større våben og medaljesamling fra 2. verdenskrig.

Skatten havde museets ansatte gemt sikkert af vejen i kældrene under museet, men det tog ikke russerne lang tid at finde dem. Samlingen blev herefter gennemsøgt og russerne udvalgte 2.300 år gamle genstande af guld, der blev fjernet og kørt bort.

En af museets ansatte, 60-årige Galina Andriivna Kucher, der nægtede at hjælpe russerne, blev senere bortført fra sit hjem og er ikke set siden. Flere andre museumfolk i de besatte områder er forsvundet på samme vis.

Museet i Militopol som det så ud, før den russiske invasion begyndte.

© Shutterstock

Orker stjæler Ukraines guld

”Orkerne (Ukrainsk slang for de russiske invasionstropper] har taget vores skytiske guld. Dette er en af de største og mest værdifulde samlinger i Ukraine, og i dag ved vi ikke, hvor de har bragt den hen”, fortæller Melitopols borgmester Ivan Fedorov.

Billedet gentager sig overalt i de besatte områder, hvor russiske soldater og museumsfolk systematisk gennemgår de ukrainske samlinger og fjerner tusindvis af genstande, der formodes at blive sendt tilbage til Rusland. Men ingen ved med sikkerhed, hvor de er endt.