Ivan Sablukov, Shutterstock, Johann Baptist von Lampi the Elder

Russiske soldater stjæler kejserindens elsker

Russiske soldater har stjålet et lig under et plyndringstogt i Ukraine. På en kirkegård i Kherson gravede de Katarina Den Stores elsker op og kørte ham bort.

Under russernes besættelse af den ukrainske Kherson-region, har Putins tropper systematisk tømt museer, kirker og arkiver for historiske værdier. Senest er liget af den russiske feltmarskal Grigorij Potemkin (1739-1791) blevet stjålet.

“Vi har flyttet resterne af hans salige højhed Prins Potemkin fra Skt. Katarina-kirken og monumentet dedikeret til ham. Begge dele er flyttet til den østlige bred af Dnjeprfloden”, udtaler Khersons russisk indsatte guvernør Vladimir Saldo til russisk TV.

Potemkin lå begravet i Skt. Katarinakatedral i centrum af Kherson – byen han selv grundlagde i 1778.

© Shutterstock

Ud over at være en af Ruslands største strateger var Potemkin også kendt for at have en affære med den russiske kejersinde
Katarina den Store.

Mens Potemkin var en flot ung mand overøste Ruslands magtfulde hersker ham med forfremmelser, rigdomme og titler. Blandt andet Prins af det tysk-romerske Rige og Prins af det russiske imperium.

Potemkin har stor symbolsk betydning

Under krigen mellem Rusland og Ukraine har liget af Grigorij Potemkin fået ny symbolsk betydning. Potemkin spillede nemlig en vigtig rolle under russernes erobring af den omstridte Krim-halvø. Katarinas elsker ledte forhandlingerne med osmannerne, der lod Rusland annektere Krim i 1783.

Foruden Potemkin tømte russiske soldater også to andre grave af historisk betydning: Den russiske feltmarskal Suvorov (1730-1800) og general Margelov (1908-1990).