Våbenkapløb smadrede økonomien
På papiret var Sovjetunionen en militær mastodont, der var lige så slagkraftig som sin ærkerival, USA.
Realiteten var en helt anden: Våbenkapløbet under den kolde krig havde kostet formuer, trukket ressourcer fra alle andre sektorer og forkrøblet bl.a. industriproduktionen, der måtte arbejde med nedslidte maskiner.
Selvom den sovjetiske økonomi i 1980’erne havde kurs mod afgrunden, kunne regimet ikke give op i våbenkapløbet med USA – selvom udgifterne til militæret var statens største udgiftspost.
Det medførte, at Sovjetunionen måtte bruge 12 pct. af sit bruttonationalprodukt (BNP) på militæret, mens amerikanerne kunne nøjes med at bruge seks pct.
Kun på det militære område gav den økonomiske prioritering pote. Når det fx kom til langtrækkende atombombefly, lå Sovjetunionen i 1981 inde med 5.000 eksemplarer mod amerikanernes 4.000.
Langtfra alle var begejstrede over den økonomiske prioritering, der gik hårdt ud over civilsamfundet, som ikke kunne få adgang til de samme materielle goder som i Vesten.
Reformerne hjalp ikke
Den svage industri, der ikke kunne opfylde efterspørgslen på varer, medførte ekstrem vareknaphed. Fx måtte sovjetborgerne vente 10-15 år på en ny bil, fordi bilindustrien kun dækkede 45 pct. af efterspørgslen.
Da Mikhail Gorbatjov blev udnævnt til generalsekretær for det kommunistiske parti i 1985 – og dermed landets leder – så han ingen anden udvej end at give de enkelte sovjetrepublikker større økonomisk selvstændighed.
Resultaterne udeblev dog, for årtiers misligholdelse af produktionsapparatet gjorde det umuligt at vende udviklingen på kort tid. Og der manglede udenlandsk valuta til investeringer i nye maskiner.
I stedet udstillede Gorbatjovs reformer i slutningen af 1980’erne blot regimets manglende evne til at få industrien til at producere de nødvendige varer.