Shutterstock

Ukrainske saltminer gemte på millioner af våben

Russerne jubler efter Wagner-gruppens udmeldig om, at de har erobret Europas største saltmine ved den ukrainske by Soledar. Igennem 100 år har minen nemlig haft en stor betydning – på godt og ondt – for Rusland.

I fuld kampudstyr annocerede Yevgeny Prigozhin, lederen for de russiske lejesoldater Wagner-gruppen, for et par dage siden, at hans tropper havde erobret den enorme saltmine ved byen Soledar.

Det er stadig usikkert om russerne reelt har kontrol over minen, men det ville være en stor moralsk sejr, for de enorme saltminer i Ukraine har i mere end 100 år haft en stor betydning for begge lande.

Saltminerne voksede sig større og større

Der har været saltproduktion i Donetsk-regionen siden 1500-tallet. Men det var først i slutningen af 1800-tallet, at russiske og ukrainske geologer opdagede, hvor gigantiske forekomster af rent salt, der lå under jorden.

Saltmine Soledar fodbold

Minearbejderne hyggede sig bl.a. med at spille fodboldkampe 300 meter under jorden, når de havde fri.

© Shutterstock

Ukraine var en del af Det Russiske Imperium, og russerne så store fordele i saltproduktionen, da de ellers have været nødt til at importere salt i dyre domme. I løbet af få årtier blev der skabt en kæmpe industri i området, som kom til at stå for Europas største produktion af salt.

Minerne består i dag af mere end 200 km tunneler, som snor sig mellem 200-300 m under jorden. Tunnelerne huser nærmest små byer med bl.a. kirker og haller så store, at der kan spilles fodboldkampe.

Under Sovjetunionen kom mere end 40 pct. af hele rigets saltforbrug fra minerne i Donetsk, men det gik op for russerne, at de kilometerlange gange, også kunne bruges til noget andet – våbenlager.

Fra 1952 blev tusindvis af især russiske rifler og kalashnikov-maskinpistoler opmaganiseret i minerne, som blot blev mere og mere fyldte som årerne gik.

Saltmine i Soledar Ukraine

Saltlagrene i Donetsk-regionen er så enorme, at selvom der har været stor mineindustri i mere end 100 år, vurderes det, at der kun er fjernet omkring tre pct. af den samlede mængde salt.

© Shutterstock

Ved Sovjetunionens sammenbrud 1991 blev ingen af våbene hentet tilbage til Rusland og da en ukrainsk forsvarsekspert i 2002 undersøgte lageret, vurderede han, at det bestod af omkring 3,5 millioner håndvåben.

Det enorme våbenlager kom ukrainerne til gode ved den russiske invasion, hvor tusindvis af civile ukrainere blev bevæbnet. Mange af våbene fra saltminerne bruges sandsynligvis stadig i disse dage, til at holde soldater tilbage fra det land, som efterlod dem.