Shutterstock

Vikingepagt afslører: Rusland er ikke et rigtigt land

APRILSNAR: Et sensationelt fund i Ruslands egne statsarkiver tyder på, at landet i virkeligheden burde være underlagt Ukraine.

Rusland tilhører Ukraine.

Den sensationelle erkendelse kommer fra den engelske middelalderforsker og ekspert i russisk militærhistorie Valentine Zachary fra Aberdeen Centre for Russian and East European History efter fundet af et 1.000 år gammelt dokument i de russiske statsarkiver.

I årevis har Zachary ekstraordinært fået lov til at kigge i de gamle russiske arkiver, og imens krigen rasede i Ukraine, fandt han noget højst usædvanligt.

Historikeren opstøvede en hidtil glemt troskabspagt fra år 1022, hvor den daværende prins af Novgorod, Vladimir den Kloge, sværger evig troskab og underkastelse til Kyivrigets regent, Volodymyr den Store. Kijevriget blev regeret fra hovedstaden Kyiv og kan sammenlignes med nutidens Ukraine, hvorimod Novgorod lå i nutidens vestlige Rusland og bl.a. inkluderede Moskva.

Rusland og Ukraine har i årevis kæmpet om, hvilket land der var den retmæssige arvtager til middelalderens mægtige Kyivrige. Det blev grundlagt i 800-tallet af Rus-vikingerne, som sandsynligvis stammede fra Sverige. Russiske historikere har dog længe nægtet at anerkende, både at Rus-vikingerne var svenske, og at Rusland reelt har været underlagt Ukraine.

Kyivrigets regent Volodymyr den Store var kendt for sit store mod, lige meget hvor overvældende modstanden var.

© Johannes Gehrts & HISTORIE

Det nyfundne dokument må siges at være en bombe under hele denne debat, og Zachary selv udtalte på pressemødet i dag:

“Jeg vidste, verden aldrig ville få lov til at se dette dokument, hvis den russiske regering fandt ud af, at jeg havde det. Heldigvis kunne jeg smugle det ud ved at gemme det i min kuffert blandt en masse 10-rubelsedler. De er alligevel så lidt værd nu, at selv paskontrollen var ligeglad med dem”.

Det russiske Institut for Ruslands Glorværdige Fortid er blevet kontaktet for en kommentar, men understreger, at de “ikke kommenterer på forræderisk, anti-russisk propaganda, og i øvrigt har de russiske sikkerhedstjenester overvåget Volga-floden i årevis og aldrig set nogen vikinger sejle ned ad den”.

Det er uvist, om Ruslands præsident Vladimir Putin som følge af disse nye afsløringer vil anerkende den gamle troskabspagt og nu lade sit land underkaste sig Ukraine.

Ifølge Valentine Zachary er den historiske jura dog klokkeklar. “Ingen kan løbe fra denne pagt, ingen kan løbe fra historien!” afsluttede vikinge-eksperten, inden han forlod dagens pressemøde til tonerne af det russiske punkband Pussy Riot.