Shutterstock
Spøgelse med hvidt lagen i skov

Derfor fejrer vi halloween

Traditionen omkring Hallowen kan spores tilbage til kelternes nytårsfest. De klædte sig uhyggeligt ud for at skræmme onde ånder væk.

Hvornår er det halloween?

Halloween fejres hvert år den 31. oktober og er oprindeligt en keltisk tradition, der blev bragt til USA af efterkommere af de hedenske keltere.

Hvad er halloween?

Halloween var kelternes nytår

Omkring 8-900 f.Kr. markerede kelterne i dagene omkring den 31. oktober nytår. De kaldte festen ‘Samhain’, og det var en markering af, at høsten og sommeren var slut.

Festen bød på uhygge og rædsler for den keltiske befolkning. Kelterne mente, at på denne sidste dag i året rejste de døde sig fra graven for at hjemsøge de levende og finde vej til dødsriget.

Derfor gjorde kelterne alt for at skræmme genfærdene. Om aftenen klædte folkeslaget sig ud for at narre de onde ånder.

Kvinde holder et lys på et græskar

Nogle af traditionerne fra kelternes fest overlevede, da Halloween kom til USA i 1800-tallet, mens andre blev lavet lidt om. Udskårne græskar blev først en tradition, da Halloween også blev amerikansk.

© Shutterstock

Masker og anden udklædning skulle få de hjemsøgende døde til at tro, at kelterne ligesom dem var genopstået fra de døde, og derfor ville lade dem være i fred.

De satte ild til roer og brugte dem som lygter for at holde ånderne på afstand, og de stillede mad på de dødes grave, så de ikke bosatte sig andre steder på jorden.

Selvom uhyggen var over kelterne den aften, var begivenheden også en fest, hvor de sagde farvel til året, der var gået, og hvor de hilste det nye år, de nye liv og de lyser tider velkommen.

Derfor tændte de et stort bål – som dog også skulle skræmme de uvelkomne ånder væk.

Græskar kom med på et afbud

De irske immigranter og efterkommerne af kelterne tog traditionerne med til USA, da de ankom i 1800-tallet.

Her var de dog nødt til at nytænke deres roetradition. Amerika var nemlig ikke nær så leveringsdygtig i roer, som irerne havde været vant til fra deres hjemland.

I stedet stødte de nye bosættere på græskaret, og hermed opstod traditionen med at udskære græskar og sætte lys i den 31. oktober.

Græskar på dørtrin i anledning af Halloween

De irske immigranter måtte være kreative, da USA ikke var lige så rig på roer som hjemlandet. Derfor blev græskar et alternativ til roerne. I dag pynter mange mennesker deres opgang med udskårne græskar omkring Halloween.

© Shutterstock

Ifølge nogle overleveringer har græskaret en helt særlig betydning. Irerne troede nemlig, at en mand uden hoved ville rejse sig fra graven og hugge hovederne af de levende for at sætte det på sig selv.

Derfor satte irerne et græskar med lys i på gravene for at skræmme den hovedløse mand væk.

Hvad er forskellen på allehelgen og halloween?

Allehelgensaften deler navn med halloween

Allehelgensaften blandes ofte sammen med halloween, og det har da også sine grunde, for ordet Halloween kommer af 'All-Hallow-Even' og betyder faktisk 'alle helgeners aften'.

I den katolske middelalder faldt allehelgensaften altid dagen før allehelgensdag, som lå den 1. november, og dermed landede aftenen samme dag, som halloween ligger i dag.

Middelalderens mennesker var af den overbevisning, at de døde på denne dag ville rejse sig fra skærsilden for at hjemsøge jorden.

Selvom de to dage har flere ligheder, må de dog ikke forveksles med hinanden, da halloween stammer fra kelterne og ikke fra kirken.

Desuden var allehelgensaften en festdag for alle de helgener, der ikke havde fået tildelt en særskilt fejringsdag, og derfor fik dagen navnet 'alle helgeners aften'.

I 1770 blev allehelgensdag flyttet til den første søndag i november, og er blevet til en mindedag for de kristne døde.

LÆS OGSÅ Hvorfor fejrer vi jul den forkerte dag?

Traditioner ved halloween

Børnene overtog traditionerne omkring halloween

Til halloween vandrer børnene fra hus til hus for at få slik, imens de råber 'trick or treat'.

Denne skik er formentlig den eneste kristne tradition, da den muligvis er opstået på baggrund af den kristne Allesjæledag, som begyndte i 998. Dagen blev altid fejret den 2. november med sjælemesser for de kristne martyrer.

LÆS OGSÅ: Derfor er fredag d. 13. ond

Ud fra et ønske om at kunne udrydde den keltiske skik om at stille mad til de døde, gav kirken den ene dag om året tiggere lov til at bede om 'sjæle-kager' fra folket.

Andre mener dog, at denne skik er opstået på baggrund af kelternes mad til de døde eller de irske skuespil fra middelalderen, hvor de gik fra dør til dør.

Uanset hvor skikken stammer fra, har den hørt de voksne til og er først senere blevet en børneleg.

Børn leger med æbler til Halloween

Udover 'trick or treat' er andre lege også fremtrædende omkring Halloween. F.eks. laver mange børn såkaldt 'apple bobbing', hvor en stor spand fyldes med vand og æbler. Deltagerne skal derefter fange æblerne med deres mund.

© Shutterstock

Samme mønster er tilfældet med den uhyggelige udklædning, som irerne bragte med sig til USA i 1800-tallet.

På det tidspunkt var USA stærkt opsplittet i forskellige samfundslag, og derfor så de voksne udklædningen som en mulighed for at feste og bryde med normerne.

Men også her overtog børnene traditionen, efterhånden som samfundene i USA blev mere ligestillede, så der ikke længere var brug for masker til de voksnes udskejelser.

Først i 1990'erne begyndte halloween at vinde indpas i Norden, og i dag handler aftenen ikke længere om at holde onde ånder på afstand, som de gjorde i den keltiske tradition men er blot en festdag ligesom fastelavn.

Fem klassiske halloween-film

Halloween, slasherfilm med Michael Myers.

Stemningen fra slasherfilmen "Halloween" med den maskeklædte seriemorder Michael Myers.

© Shutterstock

Halloween-serien

Filmserien “Halloween” om den tilbagevendende seriemorder, Michael Myers, er ikke til at komme udenom, når det drejer sig om halloween-film. Den første film fra 1978 var instrueret og skabt af John Carpenter. Siden er der kommet 12 film til i dette halloween-franchise. Den foreløbigt sidste kom i 2022. Serien hører hjemme i slasher-genren, som det efterhånden er blevet standard for mange af de talløse halloween-film, der produceres.

The Nightmare Before Christmas

Tim Burtons animerede musical fra 1993 handler endnu mere om Halloween end om jul. Hovedpersonen er Jack Skellington, som er kongen i “Halloween Town”. Han opdager pludselig, at der også er noget, der hedder “Christmas Town”. Det får ham til at lægge en plan: han vil tage magten over julen. Det involverer en kidnapning af julemanden og alle mulige andre sammenstød mellem den skælmske og dødsfikserede Halloween-verden og det ejegode juleunivers.

Trick 'r Treat

I Michael Doughertys film fra 2007 fortælles fire separate halloween-historier. Det samme lille trick’r’treat-væsen optræder i alle fire episoder på det samme ildevarslende tidspunkt. Skikkelsen dukker nemlig op, hver gang en halloween-tradition ikke bliver overholdt.

Scream

Scream er et andet slasher-franchise på foreløbigt fem film. Serien er ikke direkte en halloween-historie, men skaberen af serien, Kevin Williamson, er dybt inspireret af John Carpenters halloween-serie. Morderen i serien optræder desuden i kappe og dødningemaske i et look, der uvilkårligt giver associationer til halloween.

Hocus Pocus

I Kenny Ortegas film fra 1993 har en ung fyr problemer med at falde til efter at være flyttet til den mindre by, Salem. Salem ligger i Massachusetts og er den by, hvor USA’s mest berygtede hekseproces fandt sted i 1693. I filmen vækkes tre hekse til live på selve halloween-aften, 300 år efter de blev hængt i netop Salem. Filmens scare-faktor er ikke oppe i det røde felt, men det er heller ikke meningen, for filmen er produceret af Disney og beregnet på et noget yngre publikum.