Pompeo Batoni

“En skotte bærer intet under kilten”

Ifølge traditionen er en “true scotsman” (en ægte skotte) nøgen under kilten. Men kan det virkelig passe, at skotterne lader de ædlere dele dingle frit under de kulørte tern, eller er det en myte?

Den ældste skriftlige kilde, der omtaler kilten, stammer fra 1594. Her skrev den irske historiker Lughaidh Ó Cléirigh om skotske lejesoldater i Irland:

“De kunne skelnes fra de irske soldater på deres våben og tøj. Deres overtøj var ternede kapper i mange farver, og de bar bælter hen over lænden uden på kapperne”.

Kilten, som Lughaidh beskrev, er en såkaldt belted plaid – også kendt som en great kilt (stor kilt). Dette var den oprindelige skotske højlandskilt, og den bestod i praksis af et stort stykke stof – nærmest en kappe – der blev viklet om overkroppen og hang ned til knæene hos mænd og til anklerne hos kvinder.

“Though Scots like to prance/About in their kilts wearing nae pants/Fir the next punter make it fair/Dinnae firgit to wear a pair”. Slogan fra Skotlands største udlejer af kilte, der opfordrer til at bære under­bukser under kilten.

I 1700-tallet blev den store kilt efterhånden erstattet af den kilt, vi kender i dag, og som fastgøres ved hoften og går ned til knæene. Ifølge nogle historikere blev den indført af den engelske jernværksejer Thomas Rawlinson, der havde brug for noget mere praktisk arbejdstøj til sine skotske jernarbejdere.

I dag bærer langt de fleste skotter primært kilt ved ceremonielle lejligheder – i særdeleshed til bryllupper.

Tilbage står ét brændende spørgsmål: Er skotterne nøgne under kilten?

En fransk satiretegning fra 1815 viser to kvinder, der kigger nysgerrigt op under en soldats kilt.

© The Trustees of the British Museum

FOR OG IMOD: Beviserne stikker i øst og vest

© Shutterstock

Traditionelt set bar mange skotter en lang undertrøje kaldet lèine cròiche, der gik ned til lige over knæene. Decideret undertøj var derfor ingen nødvendighed.

Skotlands soldater bar kilt, og i den britiske hærs skotske regimenter blev det forbudt at bære noget under kilten. Angiveligt gik officererne under 1. verdenskrig rundt med et spejl monteret på en golfkølle for at se, om deres mænd havde underbukser på.

Mange skotter sværger i dag til at være nøgne under kilten. Blandt dem er den tidligere formel 1-kører David Coulthard, som har sagt:
“Kilte er fra fortiden – og det er traditionen med ikke at bære undertøj under dem også”.

© Shutterstock

Korte underbukser eller ridebukser var ganske normale underbenklæder hos skotter i 1600-tallet. Begge dele ville have dækket de ædlere dele under kilten.

De skotske højlandsdansere bærer underbukser, når de fremfører deres traditionelle dans. Ligeledes bærer deltagere ved highland games – en serie af konkurrencer, hvor deltagerne bl.a. skal flippe en træstamme rundt på højkant – underbukser under kilten.

I 2010 kaldte formanden for Scottish Tartans Authority – en organisation, der kæmper for at bevare den traditionelle skotske dragt – traditionen med ikke at bære underbukser under kilten for “barnlig og uhygiejnisk”.

KONKLUSION: Bæreren bestemmer selv, om de ædlere dele dækkes

Historisk set har de fleste skotter sandsynligvis båret noget under kilten – omend nogle kan have nøjedes med en lang undertrøje.

Hvad historikerne med sikkerhed kan sige, er, at der senest i løbet af 1800-tallet opstod en regel om, at skotske soldater i kilt ikke måtte bære noget under den.

I hvor høj grad denne regel også blev efterlevet blandt civile skotter, er uklart.

Kilten overlevede som en del af de skotske regimenters uniform i Det Forenede Kongerige.

© Max Right/Imageselect

I dag bruges begrebet “true scotsman” (en ægte skotte) om en person, der intet bærer under kilten. Men skotterne er splittede i undertøjs-spørgsmålet.

En undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov konkluderede i 2016, at 62 pct. af skotterne bærer undertøj under kilten, mens 38 pct. er nøgne. Heller ikke skotterne er altså enige om, hvad den korrekte praksis er.

MYTEKNUSERNES DOM:
Skotterne gør begge dele.

© HISTORIE

Lyt også til MYTEKNUSERNE som podcast i din foretrukne app – hvor vi tager favntag med de største skrøner fra historien.